Apavital
A A A | autentificare | hartă site
COMUNITATE
Login
Înregistrare
Recuperare parolă
Harta Site-ului
Calendar
Responsabilitate Socială
    Evită risipa apei
    Acţiuni de relaţii publice şi responsabilitate socială organizate în 2012
    Acţiuni de relaţii publice şi responsabilitate socială organizate în 2013
    Actiuni responsabilitate sociala in 2014
    Activitati de responsabilitate sociala in 2015
    Activitati de responsabilitate sociala in 2016
    Activități de responsabilitate socială în 2017
    Activități de responsabilitate socială în 2018
Educatie - Zona media
    Clipuri video
    Circuitul apei (schema cinetică)
    Glosar
    Urări
    EXPO APA
Legături utile
Zona Pascani
Presa
Plati online
Prima pagină > COMUNITATE> Presa> Noutăţi > Noutate

Noutate

Utilizați în mod corect rețeaua de canalizare!

* deversarea apei pluviale în rețeaua de canalizare, în zone unde există doar rețea de apă menajeră, îngreunează preluarea debitelor
 
Rețeaua de canalizare din Zona Metropolitană Iași funcționează în sistem unitar, ceea ce înseamnă că prin aceeași rețea de conducte este transportată atât apa de ploaie cât și apa uzată menajeră și cea industrială. Odată cu dezvoltarea haotică o construcțiilor și din cauza modificărilor climatice din ultimii ani, au început să apară probleme de exploatare a sistemului de canalizare. Astfel, în perioada căderii precipitațiilor, conductele sunt suprasolicitate, iar deșeurile antrenate de ape le colmatează.  

Apa meteorică provenită din precipitații este preluată prin intermediul rețelei de canalizare și ajunge în stația de epurare, de unde este deversată curată în Bahlui,  în concordanță cu cerințele Agenției pentru Protecția Mediului. Înainte de a fi evacuată în receptorii naturali, apa meteorică colectată în rețelele de canalizare este su­pusă unei epurări corespunzătoare, în vederea con­formării cu prevederile legale.

Preluarea acestor cantități de apă meteorică în canalele colectoare se face gravitațional, astfel că la debite mari înregistrate în timp scurt și pe arii extinse, se depășește cu mult capacitatea rețelei de preluare a apelor provenite din precipitații.

Pe lângă apa uzată evacuată din gospodării, unii utilizatori - din zonele unde există doar rețea de apă menajeră - deversează în rețeaua publică de canalizare și apa pluvială, îngreunând preluarea acestor debite de apă.

Precizăm că persoanele fizice nu plătesc serviciul de canalizare a apei meteorice, serviciu care presupune o sumă de cheltuieli legate de întreținerea și exploatarea rețelei, prelucrarea apelor uzate în stația de epurare, alte cheltuieli cu energia electrică, materialele și piesele de schimb necesare.

Modul în care apele meteorice sunt gestionate, sintetizate în conceptul de management al apelor meteorice - colectare, tratare, atenuare, descărcare - reduce riscul de inundații și de poluare, ținând sub control elementele care pot afecta siguranța  și sănătatea oamenilor și integritatea bunurilor acestora.

Un debit cât mai mic de ape pluviale preluate ajută și la o mai bună funcționare a sistemului de canalizare și a stației de epurare a apelor uzate.

Un debit mare de ape pluviale preluate de rețeaua de canalizare produce o serie de neajunsuri:

- instalația de canalizare intră sub presiune, iar debitele suplimentare de apă uzată se transmit temporar înspre amonte, provocând inundații utilizatorilor situați la cotele de jos;

- evacuarea se efectuează într-o perioadă de timp mai mare, apărând disconfort în punctele critice datorită debitelor mari de apă care se acumulează în aceste puncte și a duratei mari necesare pentru preluarea apei în sistem;

- apare diluția apelor menajere, ceea ce afectează procesul biologic prin degradarea microorganismelor din biomasa nămolului activ și decimarea numărului acestora din treapta biologică;

- consum energetic suplimentar pentru pomparea unei cantități mai mari de apă uzată;

- la reintrarea în normal, este necesară o perioadă de 10 zile pentru reamorsare și refacerea biomasei din treapta biologică;

 - o funcționare necorespunzătoare a stației de epurare.

Toate acestea duc la o creștere a costurilor, ceea ce în final ne afectează pe noi toți. În acest context, recomandăm utilizatorilor din zonele prevăzute doar cu rețele de colectare a apelor menajere să nu mai dirijeze apele meteorice colectate de pe diferite suprafețe (acoperișuri, platforme betonate) către rețeaua de canalizare. Apele meteorice de pe proprietăți pot fi dirijate printr-un sistem de burlane până la un rezervor de stocare, găsindu-și utilizări diferite în gospodărie, cum ar fi udatul grădinilor. Folosind apa de ploaie colectată, veți reduce consumul de apă curentă și cheltuielile aferente acestui serviciu. 

 Inapoi la index
Apavital Iasi © 2009 Condiţii legale