APAVITAL S.A., operator regional al serviciilor de apă și de canalizare în 93 de localități, vine cu o serie de clarificări în ceea ce privește asigurarea întreținerii și funcționării sistemului de canalizare din aria sa de operare.
Lucrările de verificare, întreținere și curățare a sistemului de canalizare se efectuează anual, conform unui grafic comunicat primăriilor din localitățile deservite și includ activități precum întreținerea și curățarea căminelor de vizitare și a gurilor de scurgere a apelor rezultate din precipitații, precum și decolmatarea rețelelor aferente cu utilaje speciale (mașini autocurățitoare). În plus, se intervine la rețelele publice de canalizare ori de câte ori există sesizări sau solicitări în acest sens, din partea utilizatorilor afectați de eventualele probleme sau din partea autorităților publice locale.
În localitățile în care drumurile publice sunt prevăzute cu guri de scurgere pentru apa pluvială rezultată din precipitații, cea mai mare parte a componentelor sistemelor de canalizare au fost proiectate și construite în sistem unitar, pentru preluarea atât a apele uzate menajere, cât și a apelor pluviale rezultate din precipitații. Rețelele de canalizare de tip unitar existente au fost proiectate pentru o anumită capacitate maximă de preluare a apelor rezultate din precipitații. Îndeosebi în timpul ploilor torențiale, pentru scurte intervale de timp volumele de apă rezultate din precipitații cresc brusc, depășind cu mult capacitatea proiectată a rețelelor de canalizare de preluare a apelor rezultate din precipitații, ceea ce duce la refularea apei pluviale în anumite puncte ale rețelei de canalizare sau la acumulări de apă în zonele joase ale localităților. Cu toate acestea, rețelele revin la parametrii normali de funcționare într-un timp scurt, de obicei în aproximativ o oră de la încetarea fenomenului meteo.
Referitor la responsabilitatea aducerii la cotă a capacelor de canalizare, în cazul realizării de lucrări de modernizare sau reabilitare a infrastructurii rutiere, aceasta aparține administratorului drumului, lucrările necesare fiind realizate de contractorii lucrărilor de modernizare/reabilitare. Atunci când angajații APAVITAL ori contractorii societății noastre efectuează lucrări de reparații sau de reabilitare ale sistemului de canalizare, dacă structura căminului este deteriorată din cauza traficului greu și trebuie adusă la nivel, APAVITAL sau, după caz, contractorii săi realizează readucerea infrastructurii rutiere la starea inițială, inclusiv remedierea problemelor și prin aducerea la cotă a capacelor de canalizare. În cazul degradării sau distrugerii capacelor de canalizare, APAVITAL S.A. intervine pentru reparații sau înlocuiri, după caz. Lucrările de sistematizare pe orizontală a suprafeței carosabile sunt în sarcina administratorului drumului și, având în vedere aceasta, APAVITAL S.A. colaborează permanent cu autoritățile locale și administratorii drumurilor, pentru a ajuta la remedierea cât mai promptă problemele apărute și pentru a îmbunătăți funcționalitatea rețelei de canalizare din întreaga arie de operare.
Pe lângă acestea, se mai produc înfundări curente ale rețelei de canalizare, rezultate din utilizarea necorespunzătoare a sistemului de canalizare a apelor uzate menajere sau ca efect al lucrărilor de construcții, ceea ce poate provoca disfuncțiuni majore și inclusiv defectări ale instalațiilor care asigură buna funcționare a canalizării. Apariția acestui gen de probleme poate duce la blocaje și refulări ale rețelei de canalizare, generând disconfort olfactiv și vizual. Cel mai frecvent înfundările severe sunt cauzate de aruncarea în rețea de către utilizatori a materialelor textile sau a produselor de igienă, în special a șervețelelor umede. Problemele cele mai frecvente la gurile de scurgere a apelor pluviale apar mai ales din cauza activităților de spălare a străzilor, de măturare a frunzelor, resturile solide ale acestor operațiuni ajungând în sistemul de preluare a apelor pluviale. Rețeaua de canalizare stradală se înfundă și din cauza aruncării sau depunerii în rețeaua de canalizare de diverse materiale de pe șantiere (resturi de construcții, nisip, ambalaje de materiale etc.) sau a altor deșeuri aduse de vânt și de ploi. De asemenea, atunci când lucrările la infrastructura rutieră se realizează neglijent, intră în rețeaua de canalizare bitum, asfalt și alte materiale de construcții, ceea ce determină preluarea defectuoasă a apelor pluviale, în caz de precipitații. În urma realizării de lucrări de modernizare sau de asfaltare a străzilor de către autoritățile publice locale ori de către administratorii drumurilor, în anumite cazuri capacele de canalizare nu sunt ridicate la cotă sau sunt montate necorespunzător, ceea ce face ca preluarea la rețeaua de canalizare a apelor pluviale să se realizeze defectuos.
APAVITAL S.A. tratează cu toată seriozitatea activitatea de întreținere a infrastructurii de canalizare, pentru a asigura buna funcționalitate a sistemului de canalizare. APAVITAL S.A. face apel către cetățeni, autoritățile publice locale și administratorii drumurilor să evite aruncarea în sistemul de canalizare a obiectelor care nu sunt destinate acestuia și să semnaleze orice problemă observată la rețeaua de canalizare aflată în administrarea APAVITAL, pentru ca angajații societății noastre să poată interveni cât mai rapid.