Comunicat de presă privind furnizarea apei în localități din comuna Miroslava
24 mai 2024 Media

APAVITAL S.A. în calitate de operator, este furnizorul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pe raza județului Iași și operatorul regional care preia în exploatare și întreținere de la autoritățile locale infrastructura de apă și de canalizare existentă la nivelul întregii arii de operare, în baza Contractului de Delegare încheiat cu Asociația Regională a Serviciilor Apă Canal Iași (ARSACIS).

Rețelele și sistemele de alimentare cu apă și de canalizare sunt astfel proprietatea unităților administrativ teritoriale (UAT-uri), iar APAVITAL S.A. își desfășoară activitatea pe această infrastructură.

La momentul construirii rețelelor s-au luat în calcul, la proiectarea și dimensionarea acestora, două elemente de bază și anume: consumul de apă potabilă aferent nevoilor gospodărești și numărul de locuitori existenți la data respectivă. În timp, autoritățile locale au eliberat autorizații de construire pentru un număr foarte mare de gospodării, fără a dezvolta și sistemul de alimentare cu apă, ajungându-se în situația în care, de la un an la altul, creșterea numărului de locuitori și, inevitabil, consumul de apă, să fie exponențiale.

Drept urmare, în localitățile periurbane, rețelele de apă au fost construite haotic, de către diverși dezvoltatori sau au fost finanțate de beneficiari fără a mai ține cont de dezvoltarea ulterioară a zonei. În situația în care rețelele au fost construite pe domeniul public, acestea au fost preluate de autoritățile locale și, ulterior, au fost date în exploatare operatorului, asigurând prin dimensiunea lor doar apa necesară pentru consumatorii existenți. Ulterior au fost eliberate alte autorizații de construire, acestea nefiind corelate cu investiții pentru dezvoltare, care trebuiau realizate de UAT-uri.

Chiar și așa, alimentarea cu apă a consumatorilor poate fi asigurată în regim normal pe parcursul anului, cu excepția perioadelor călduroase, când consumul de apă crește de aproximativ 3 ori din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, anume folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Aceasta, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată.

Astfel, pe fondul unui grad mare de simultaneitate a consumurilor, pe anumite intervale orare, se atinge debitul maxim ce poate fi transportat prin aceste rețele și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, acestea începând sub formă de lipsă presiune sau, în unele cazuri, chiar lipsă totală a apei în unele intervale orare.

O situație de acest fel apare la mai puțin de 1% dintre clienții comunei Miroslava, comună ce a avut o dezvoltare imobiliară explozivă în ultimii ani. Mai precis, în satele Vorovești și Valea Ursului, unde mai există o particularitate legată de regimul proprietăților, care a permis ca singura modalitate de alimentare cu apă să fie prin branșarea a zeci de case la intersecția drumului public cu cel privat, acest punct aflându-se la  zeci de metri de consumatorul final. Practic, din acest punct de intersecție al domeniilor public/privat, dintr-un distribuitor pleacă zeci de rețele interioare de diametre mici, care, prin pierderile mari de sarcină hidraulică, adăugată și la cotele topografice aflate mai sus decât poziția distribuitorului, creează probleme de presiune și debit acestor consumatori. Subliniem că responsabilitatea operatorului APAVITAL S.A. se termină la apometru, care este ultima componentă a rețelei publice.

De altfel, în avizele tehnice, care sunt parte a contractului de furnizare,  prin care s-a acceptat branșarea acestor consumatori, regimul de furnizare este menționat discontinuu, iar regimul de presiune este minim, acestea fiind condițiile tehnice pe care poate să le asigure operatorul pe rețelele existente. 

Singurele soluții, în ordinea importanței, pentru a asigura o alimentare continuă cu apă în aceste localități sunt:

- folosirea rațională a apei, care, dacă s-ar respecta de către cetățeni, ar fi apă suficientă pentru toți;

- corelarea eliberării autorizațiilor de construire a imobilelor cu planurile generale de dezvoltare a localităților;

- dezvoltarea localităților, prevăzută în planurile urbanistice generale, să se facă prin crearea mai întâi a infrastructurii și abia apoi să se realizeze eliberarea de autorizații;

- trecerea drumurilor private în domeniul public, pentru a permite soluții tehnice de branșare cu randament maxim pentru utilizatori, sau să permită investiții din fonduri publice. NU se pot face investiții publice pe terenuri (drumuri) private.

APAVITAL S.A. va putea furniza apă în localitățile în care apar acest tip de probleme doar în funcție de cât permite capacitatea maximă a infrastructurii sistemului de apă existent. Toate instalațiile (stații de pompare, rezervoare etc.) funcționează la capacitatea maximă proiectată.

Biroul de presă APAVITAL S.A.

 

Foto: exemplu de branșament necorespunzător, realizat pentru o rețea ce deservește o stradă întreagă