Rețelele de apă și de canalizare sunt proprietatea UAT-urilor. Aceste rețele intră ca responsabilitate în sarcina APAVITAL S.A în ceea ce privește activitățile de exploatare, întreținere și bună funcționare a acestora.
În ultimii ani, dezvoltarea imobiliară și industrială accelerată din zona metropolitană a municipiului Iași a determinat o creștere semnificativă a cererii pentru branșarea unor noi utilizatori la rețelele de apă potabilă și racordarea la rețelele de canalizare a apelor uzate. Infrastructurile de apă și de canalizare existente, proiectate și construite în trecut, au fost dimensionate fără a fi anticipată de către autorități expansiunea rapidă din ultimii ani. Acest lucru a condus la apariția unor situații în care, în anumite zone și pentru un număr important de viitori utilizatori ai serviciilor de apă și de canalizare nu se pot elibera noi avize pentru branșamente la apă și pentru racorduri la canalizare, fără a fi realizate investiții suplimentare în noi rețele de apă și de canalizare.
Rețelele de distribuție a apei aflate în exploatare sunt configurate să asigure anumite presiuni și debite minime ale apei potabile sau volume maxime de apă uzată transportată, în funcție de numărul de utilizatori existenți, luați în calcul la proiectarea și construcția rețelelor de distribuție a apei și de canalizare. Parametrii calitativi și cantitativi ai serviciilor de furnizare a apei și de canalizare a apelor uzate prestate de APAVITAL S.A. ar fi dramatic afectați dacă numărul de utilizatori pe rețeaua existentă ar crește într-un procent semnificativ.
În unele cazuri, dezvoltările imobiliare propuse de către investitori sunt atât de vaste, încât generează consumuri de apă și evacuarea unor cantități de apă uzată suplimentare semnificative, fața de situația actuală. Dacă noii utilizatori ar fi branșați sau racordați direct la infrastructura actuală, acest lucru ar afecta grav distribuția apei potabile sau preluarea la rețeaua de canalizare a apelor uzate, pentru utilizatorii deja existenți.
Din aceste motive, avizarea unor noi cereri de branșare sau racordare este condiționată de implementarea unor soluții tehnice care pot varia ca dificultate și costuri de implementare. În unele cazuri, soluțiile necesare sunt relativ simple și accesibile, dar în cele mai multe situații sunt necesare investiții semnificative pentru modernizarea sau extinderea rețelelor de apă și canalizare. Aceste investiții trebuie susținute de către dezvoltatorii care solicită aceste branșări/racordări suplimentare sau de către UAT-uri care eliberează autorizațiile de construire.
APAVITAL S.A. depune eforturi susținute pentru a asigura funcționarea corectă a rețelelor de distribuție a apei potabile și de canalizare a apelor uzate menajere, în acest scop făcând eforturi pentru implementarea unor proiecte de extindere și modernizare a rețelelor de apă și de canalizare, inclusiv cu fonduri europene. Investițiile sunt realizate în funcție de resursele atrase și de disponibilitățile financiare ale societății, pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciului, acolo unde este necesar și unde acest lucru rezultă ca fiind necesar în baza unor analize tip cost-beneficiu.
Acolo unde se constată că, în urma inițierii unor proiecte industriale sau a unor dezvoltări imobiliare, rețelele actuale nu fac față nevoilor suplimentare apărute, întrucât volumele de apă potabilă solicitate și de apă uzată evacuată la rețeaua de canalizare depășesc capacitățile de distribuție și colectare disponibile, investitorii trebuie să contribuie financiar la realizarea ori la extinderea rețelelor de distribuție a apei și de canalizare a apelor uzate, care urmează să deservească zona afectată de realizarea investițiilor, având ca reper soluțiile tehnice prevăzute în avizele emise de APAVITAL S.A., unde sunt prevăzuți parametrii minimali ai rețelelor de distribuție a apei și de canalizare a apelor uzate menajere.
Asigurarea de către investitori pentru utilizatorii finali ai acestor dezvoltări imobiliare și industriale a unor servicii de calitate, inclusiv în ce privește alimentarea cu apă și canalizarea apelor uzate, se poate realiza ulterior prin trecerea acestor extinderi în patrimoniul UAT-urilor, care ulterior le transmit prin intermediul ARSACIS (Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași), în baza contractului de delegare, în exploatarea APAVITAL.
Biroul de presă al APAVITAL S.A.