Activități de responsabilitate socială în 2017
28 decembrie 2017 Responsabilitate socială
  • APAVITAL S.A. a sărbătorit Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită de APAVITAL S.A. printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în diverse activități, cum ar fi vizite la obiective APAVITAL S.A. din Iași și Pașcani, concursuri interliceale și campanii de informare stradală, organizate în parteneriat cu diverse instituții.

Sâmbătă 18 martie, am avut parte de o zi antrenantă, încărcată cu activităţi frumoase, alături de copii talentaţi, părinţi devotaţi şi organizatori implicaţi, în cadrul proiectului ”Darurile pământului – Apa şi Pădurea”, ediția a V-a, organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Iași.  În proiect au fost implicați preşcolari, elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal din 22 judeţe (Arad, Bacău, Bistrița Năsăud, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vrancea) şi municipiul București. La acest concurs, structurat pe patru secțiuni (desene, colaje, afișe/postere, referate/proiecte), au participat 392 lucrări ale copiilor din 71 de instituții de învățământ. Și pentru că ziua a fost dedicată apei, activităţile au continuat cu o vizită la Staţia de Epurare Dancu, unde copiii au primit informaţii despre drumul parcurs de apele uzate, despre metodele de epurare şi de tratare a acestora, dar și informații despre protecţia apelor de suprafaţă.

Miercuri 22 martie, o echipă de copii de la Palatul Copiilor a realizat o campanie de informare stradală, pe traseul Copou (sediul APAVITAL S.A.) – Universitate - Palatul Copiilor – Piața Unirii, distribuind trecătorilor baloane și flyere cu informații pe tema Zilei Mondiale a Apei. 

În aceeași zi,  un grup de copii de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, alături de cadre didactice și de personal de la Administrația Națională Apele Române, au vizitat Stația de epurare a apei din municipiul Pașcani, pentru a afla amănunte despre modul de funcționare a acesteia, marcând astfel sărbătoarea apei.

Tot miercuri 22 martie 2017, Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi din Iași a găzduit, la Casa de Cultură a Sindicatelor, etapa finală a concursului “Apa și artele”, o competiție ajunsă la ediția a III-a, destinată elevilor de liceu din județul Iași. În urma unei confruntări dificile – cu întrebări de cultură generală, într-o primă etapă și recunoașterea unor fragmente muzicale și a unor opere de artă pe tema apei, în partea a doua a concursului - clasamentul a arătat astfel:

Locul I și câștigătorii concursului, cu 213 puncte: Echipa de la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași, formată din elevii: Daria Hrițuleac, Miruna Vlioncu și Smărăndița Vasilachi.

Locul II (203 puncte): Echipa de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, formată din elevii: Victoria Gabriela Ursu, Laura Ionela Soponaru și Antonia Petruța Sîrghie;

Locul III (197 puncte): Echipa de la Colegiul Național „Mihai Sadoveanu” Pașcani, formată din elevii: Ioana Bucovină, Ilinca Berenghia și Miruna Bostan;

Au mai participat echipaje de la Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național “Costache Negruzzi”, Colegiul Economic Administrativ nr. 1, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” și Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Iași, fiecare participant primind premii constând în obiecte promoționale cu însemnele APAVITAL S.A..  

 

  • APAVITAL S.A. a susţinut Marşul ciclist de Ziua Poliției Române

Inspectoratul Județean de Poliție Iaşi – Serviciul Rutier şi Primăria Municipiului Iaşi au organizat sâmbătă 25 martie 2017 un marș ciclist care a avut scopul de a transmite ieşenilor mesajul “ALEGE VIAȚA! Bicicliștii există în trafic”. APAVITAL S.A. a susţinut această manifestare, organizată cu prilejul Zilei Poliției Române, prin montarea unor puncte de hidratare, oferind astfel apă potabilă tuturor participanţilor pasionaţi de biciclete. Evenimentul a fost inclus în „Campania de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicați bicicliștii”, la care au participat peste 200 de biciclişti, care au pedalat pe traseul  Palatul Culturii – Independenței -  Piața Mihai Eminescu - retur.

 

 

  • APAVITAL S.A. a participat la o dezbatere pe tema apei

La invitația  Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, APAVITAL S.A.a participat în data de 12 aprilie la dezbaterea pe tema „Eficientizarea consumului de apă, energie termică și energie electrică” din cadrul proiectului Erasmus+ „Şcoli sustenabile energetic”, eveniment ce a avut loc la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iaşi. La dezbatere au participat 50 de elevii şi 15 cadre didactice la care s-au alăturat reprezentanții furnizorilor de servicii și utilități publice aflați în strânsă relație cu mediul educațional ieșean precum APAVITAL S.A., Veolia, Delgaz Grid și Fundația Comunitară Iași. Proiectul Erasmus+ „Școli sustenabile energetic” are ca obiectiv îmbunătățirea performanțelor energetice ale clădirilor din Europa, demonstrând concret cum se pot obține rezultate semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2, începând de la școli. Proiectul își propune să promoveze orientarea școlară a elevilor către noile oportunități de angajare dar și sensibilizarea acestora privind consumul rațional de resurse. Reprezentanții APAVITAL S.A. au accentuat faptul că apa este o resursă finită în mediu înconjurător și că trebuie prețuită de fiecare dintre noi. Au fost exemplificate și câteva soluții de economisire a consumului de apă atât în unitățile de învățământ cât și de cele valabile pentru întreaga populație.

 

  • Moldoveni în vizită în Staţia de Epurare

O delegație de specialiști din cadrul companiei APĂ-CANAL Chișinău a vizitat joi, 6 aprilie, Staţia de Epurare a apelor uzate – Iaşi. Schimbul de experienţă a constat în prezentarea procesului tehnologic de epurare a apelor uzate în staţie. Personalul de specialitate din cadrul APAVITAL S.A. a furnizat informaţii despre prelucrarea şi gestionarea nămolurilor formate, modul în care a fost selectat echipamentul şi instalaţiile pentru deshidratarea mecanică a nămolurilor, recepţionarea apelor uzate şi a deşeurilor de producere transportate cu autovidanjoare, organizarea şi menţinerea zonei de protecţie sanitară şi modalitatea de diminuare a mirosurilor de la instalaţiile de epurare, controlul calităţii apelor uzate, metodele de efectuare a încercărilor de laborator, elaborarea şi aprobarea concentrațiilor maxim admisibile a poluanților din apele uzate pentru agenții economici și contorizarea deversărilor apelor uzate de la întreprinderile industriale.

 

  • APAVITAL S.A., partener la Semimaratonul Iașului

APAVITAL S.A. a susținut în calitate de partener proiectul Semimaraton Iași 2017, un eveniment sportiv desfășurat duminică 23 aprilie 2017, care a avut ca scop promovarea mișcării (alergarea în aer liber) și a unui stil de viață sănătos pentru un segment larg al populației. Proiectul și-a propus totodată implicarea comunității locale într-o acțiune de strângere de fonduri pentru susținerea copiilor de excepție din mediul rural, fără posibilități materiale, sau a copiilor pentru care supraviețuirea zilnică este adevărata competiție. APAVITAL S.A. a participat la acest eveniment atât în concurs, cu un număr de 7 alergători înscriși la probele de semimaraton 21 km și cros 10 km, cât și în calitate de partener, asigurând o mare parte din cantitatea de apă necesară pentru hidratarea celor peste 1200 de sportivi, de toate vârstele, care au alergat la acest concurs. De asemenea, APAVITAL S.A. a asigurat o parte din premiile acordate  ocupanților podiumului de premiere, la diferite probe de concurs și categorii de vârstă. Competiția sportivă a fost organizată de Rotary Club Iaşi Copou în parteneriat cu APAVITAL S.A., Asociația People for Sport și Asociația Elite Running, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a Inspectoratului Școlar Județean Iași, a Inspectoratului de Poliție Județean Iași, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Iaşi, ISU Iași și SMURD Iași.

 

  • „Știu și Aplic - Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprinde de pe băncile școlii”.

Luni, 10 aprilie, a avut loc etapa județeană a Concursului Național „Știu și Aplic - Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprinde de pe băncile școlii”, la care au participat 54 de elevi din clasele IX – XII de la liceele din județul Iași și 28 cadre didactice. APAVITAL S.A. a sprijinit această acțiune în calitate de partener al Colegiului Gheorghe Asachi, prin oferirea participanților a unor materiale promoționale educative și echipamente necesare pentru desfășurarea probelor practice. Scopul acestui eveniment anual este conștientizarea profesorilor și a tinerilor elevi, asupra riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională la locul de muncă.

 

  • APAVITAL S.A. a sprijinit Festivalul Internațional de Teatru școlar „Teatru sub castani”

APAVITAL S.A., în calitate de sponsor principal, a sprijinit cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru școlar „Teatru sub castani” care s-a desfăşurat în perioada19-23 aprilie 2017. Evenimentul a fost organizat de către Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la care s-au reunit elevi și profesori din toate colțurile țării – Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca, Gura Humorului, Galați, Slobozia, Pașcani și, desigur, Iași. Anul acesta, în premieră, au fost invitați speciali – o trupă de teatru de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, Republica Moldova. Organizatorii au apreciat susținerea prin mesaje de mulțumire pe rețelele de socializare: “Mulțumim mult sponsorului nostru principal, APAVITAL S.A., pentru materialele inedite și pentru logistică”.

 

  • APAVITAL S.A. la Expo Apa

În perioada 15-17 mai 2017, APAVITAL S.A. a participat la o nouă ediţie a Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în organizarea Asociaţiei Române a Apei și a Patronatului Apei. Expoziţia, care  reprezintă cel mai important eveniment anual din sectorul apei, a ajuns deja la ediţia cu numărul 19, în cadrul acesteia fiind amenajate atât standuri ale furnizorilor de specialitate din domeniul apei, unde sunt expuse echipamente şi tehnologii, cât şi standuri ale Comitetelor Teritoriale ale Asociaţiei Române a Apei, unde operatorii îşi expun ultimele realizări. APAVITAL S.A., în calitate de membru al Comitetului Teritorial Moldova, a participat cu un stand de prezentare a activităţilor pe care le desfăşoară în domeniul serviciilor de apă şi de canalizare.

 

  • Biblioteca arborilor

Miercuri, 24 mai 2017, la sediul APAVITAL S.A. a avut loc prezentarea finală din cadrul proiectului „Biblioteca arborilor”, inițiat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, la care au participat 40 elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” (profil „Resurse naturale și protecția mediului”), care au fost implicați în prima fază a proiectului, cea de identificare și inscripționare a speciilor de arbori și arbuști din Parcul dendrologic din Copou, aflat în custodia APAVITAL S.A.. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți din partea Agenției de Protecție a Mediului Iași și a Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

 

  • APAVITAL S.A.​, partener la Sesiunea Naţională de referate şi comunicări ştiinţifice

 În data de 20 mai 2017, la Liceul Tehnologic de Mecanică și Automatizări „Ştefan Procopiu” din Iaşi s-a desfăşurat Sesiunea Naţională de referate şi comunicări ştiinţifice pentru învăţământul profesional şi tehnic „Ştefan Procopiu”,  inclusă în Calendarul Naţional al Sesiunilor de referate şi comunicări, în cadrul manifestării „Zilele Şcolii Ieşene”.  În această zi de mai, APAVITAL S.A., în calitate de partener, a fost din nou alături de elevii școlilor ieșene și a unor școli din țară la cea de-a  XIX-a ediție” a acestui concurs național. Alături de ei au fost  și reprezentanții unor instituții de seamă cum ar fi Academia de Științe Tehnice din România, Ministerul Educaţiei Naţionale și Inspectoratul Școlar Județean. După jurizarea celor 17 proiecte susținute de candidații la secțiunea Resurse naturale şi protecţia mediului, APAVITAL S.A. a premiat cel mai frumos și interesant proiect, respectiv ”Reciclarea… altfel”.

 

  • Știu și aplic

APAVITAL S.A., în calitate de partener, a participat la Concursul Național "Știu și aplic. Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile școlii ", ediția a V-a, organizat de Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi” Iași, Inspecția Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași. Concursul s-a desfășurat în perioada 26-28 mai 2017. Concursul s-a desfășurat pe 5 secțiuni: teoretic superior, teoretic inferior, tehnic superior, tehnic inferior și profesional, participând 186 de elevi și 49 profesori, din 31 de județe.

Concursul a avut ca obiectiv dezvoltarea abilităților și competențelor actualilor elevi, viitori lucrători în domeniul securității și sănătății în muncă, cu scopul reducerii numărului accidentelor de muncă. În cadrul concursului a fost executată și o instruire de prim ajutor. Alături de Colegiul Tehnic Gh. Asachi, s-au implicat și parteneri din sectorul economic al județului Iasi: Delphi, APAVITAL S.A., BRD, ArcelorMittal, Renania, IașiSting etc.

 

  • Vizite la obiective APAVITAL S.A.

În cadrul activităților de practică și de laborator ale unităților de învățământ din Iași, peste 1880 de elevi, studenți și cadre didactice, atât români cât și străini, ne-au trecut pragul în stațiile de tratare a apei potabile din Iași, Timișești, Hârlău și stațiile de epurare a apelor uzate din Dancu, Pașcani și Târgu Frumos. Au prezentat interes și Stațiile de Pompare din Iași cât și sistemele de captarea apei Timișești și Prut. Cei mai numeroși vizitatori au fost elevii din cadrul școlii gimnaziale “Ștefan cel Mare” din Dancu, studenții de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului și studenții de la Facultatea de Biologie. Pe lângă cunoștințele acumulate privind fluxul tehnologic al stațiilor, vizitatorii au fost plăcut surprinși de echipamentele tehnice avansate cu care sunt dotate stațiile noastre, acest lucru fiind un argument puternic în a convinge utilizatorul de siguranța consumului de apă potabilă din rețelele publice. Prezentarea procesului de epurare a apelor uzate în stațiile de epurare, au sensibilizat vizibil vizitatorii, fiind realmente interesați de a se implica serios în proiecte privind protejarea mediului înconjurător și a resurselor de apă.  De exemplu, vizita elevilor de la Școala Gimnazială Gâștești la Stația de Epurare de la Pașcani din data de 27 septembrie 2017, a făcut  parte  dintr-un proiect internațional cu titlul World-s Largest Lesson. La finalul vizitelor, toți participanții au primit materiale promoționale și informative marca APAVITAL S.A.

 

  • WATUSER – proiect remarcat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

În perioada 15-16 iunie 2017, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul proiectului de colaborare interregională RETRACE, a organizat la Iași Evenimentul interregional de schimb de bune practici în domeniul economiei circulare. Pe parcursul desfășurării evenimentului, la Stația de Epurare din Dancu, a fost vizitat modulul WATUSER și a fost susținută o prezentare a proiectului. Auditoriul a fost format din partenerii consorțiului RETRACE precum și reprezentanți ai părților interesate din Italia, Franța, Spania și Slovenia. Obiectivul principal al proiectului WATUSER este reprezentat de dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat care cuprinde tehnologii inovative și instrumente manageriale pentru reducerea impacturilor și riscurilor de mediu și asupra sănătății umane, cauzate de aspectele legate de calitate în ciclul complet de utilizare al apei: captarea apei, tratarea în vederea potabilizării, distribuția și utilizarea acesteia, colectarea și epurarea apelor uzate, evacuare/reutilizare. Echipa de implementare a proiectului include două universități de prestigiu din România: Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, care este coordonatorul proiectului și Universitatea Politehnica Timișoara și doi operatori regionali importanți de apă: APAVITAL S.A. din Iași și SC AQUATIM SA din Timișoara, care participă în calitate de parteneri.

 

  • APAVITAL S.A. la grădiniță

Pe 6 iulie 2017, o colegă din cadrul Serviciului Comercial a prezentat locul său de muncă copiilor de la Grădinița ”Buna Vestire” din Iași, ocazie cu care s-a prezentat filmul ”Povestea picăturii de apă”. Copiii au primit în dar cărți de colorat. Astfel, prichindeii au făcut cunoștință cu Avi. S-au distrat împreună de minune! Picătura de apă le-a povestit copiilor peripețiile ei din călătorii, iar copiii, au înveselit-o pe Avi cu zâmbete și cu creioane colorate.

 

  • Înalți oficiali Eptisa la APAVITAL S.A.

În data de 7 septembrie 2017, APAVITAL S.A. a primit vizita Echipei de Conducere la nivel înalt a JSTI – EPTISA, respectiv dl Junhua Wang (președinte), dl Luis Villaroya (vicepreședinte și CEO), dl Youyou Zhang (adjunct CEO) și dl Gerardo Roiz de la Parra (International Managing Director). 
Grupul EPTISA (cu sediul central la Madrid, Spania), prin SC EPTISA România, a derulat începând cu anul 2008 contracte majore de servicii având APAVITAL S.A. ca autoritate contractantă.
În prezent, EPTISA are în implementare în compania noastră unul dintre cele mai mari contracte de servicii la nivel național, și anume ”Asistența tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași în perioada 2014 - 2020”. Luând în considerare impactul major pe care îl vor avea lucrările de proiectare și execuție din contractul de servicii derulat de către EPTISA la nivelul județului Iași și municipiului Iași, Echipa de Conducere la nivel înalt a JSTI – EPTISA, a fost interesată de APAVITAL S.A., pe care îl consideră drept cel mai important client regional din România.

 

  • APAVITAL S.A. - partener în cadrul Proiectului ”Nicolae Gane și modernizarea Iașului în context european” 

În 28 septembrie 2017, APAVITAL S.A. a participat în calitate de partener al Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi” din Iași la Conferința ”Nicolae Gane și 150 de ani de Convorbiri literare” din cadrul Proiectului ”Nicolae Gane și modernizarea Iașului în context european”. Proiectul este organizat în cadrul concursului național pentru licee, EUROSCOLA, ediția a X-a (2017-2018), desfășurat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Manifestarea găzduită de instituția școlară ieșeană a reunit scriitori și publiciști precum Cassian Maria Spiridon, Mircea Platon, Liviu Papuc, istoricul Mircea Cristian Ghenghea și a creat cadrul de întâlnire a scriitorilor ieșeni cu elevii Colegiului Adamachi. Dincolo de interesul științific, conferința a fost un bun prilej pentru a atrage atenția asupra situației create de lipsa de continuitate în actul administrativ comparativ cu perioada sfârșitului secolului 19 - începutului de secol 20, când a activat ca primar Nicolae Gane. În acest sens, reprezentantul APAVITAL S.A. a vorbit auditoriului despre importanța aducțiunii Iași - Timișești și despre rolul primarului Nicolae Gane la realizarea acestui proiect, la final fiind prezentat filmul „Apă limpede, bună și rece…”.

 

  • APAVITAL S.A.​ a participat la prima ediție a Târgului Internațional de Cariere în Inginerie

 În zilele de 9 și 10 noiembrie 2017, APAVITAL S.A. a participat la Târgul internațional de cariere în inginerie, organizat de către Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași. Evenimentul s-a desfășurat la sediul facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului. Tinerii studenți care au fost interesați de un job în cadrul companiei noastre, au avut ocazia de a primi toate informațiile necesare de la specialiștii din cadrul Serviciului Resurse Umane. Au înțeles ce se așteaptă de la ei în calitate de viitori angajați dar și ce oportunități le oferă APAVITAL S.A. privind formarea și dezvoltarea profesională. 

 

  • Parteneriat APAVITAL S.A. – Colegiul Național „Emil Racoviță”

În perioada 17 - 19 noiembrie, la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași s-a desfășurat a IX-a ediție a Conferinței IașiMUN. Conferințele MUN (Model United Nations) sunt organizate în toată lumea și sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind cele mai vii și educative activități prin care elevii sunt ntroduși într-un mediu formal de dezbateri. Elevii au rolul de delegați și trebuie să își susțină poziția țării pe care o reprezintă prin discursuri și rezoluții asupra problemelor propuse. Dezbaterile au adus în discuție probleme de mediu și consecințele deciziilor politice și economice mondiale asupra acestuia. La ediția din acest an au participat 163 de liceeni din Iași, din țară și din Republica Moldova, iar ceremonia de deschidere s-a desfășurat în prezența domnului Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, precum și a reprezentanților de marcă ai unor instituții partenere: prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași și Dan Nicolae Doboș, director al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”. În calitate de partener, APAVITAL S.A. a venit în sprijinul elevilor de la Colegiului Național „Emil Racoviță” oferind materiale informative privind problemele cu care se confruntă mediul înconjurător, cu precădere la consumul de apă pe scară largă și la poluarea apei. De asemenea, APAVITAL S.A. a oferit 20 de premii pentru delegații care au arătat abilități deosebite în cadrul conferinței IașiMUN.

 

  • Colindători

 Corul Așezământului de copii "Sf. Ierarh Leontie" al Mănăstirii Bogdana din Rădăuți (Suceava) a oferit lucrătorilor APAVITAL S.A. un concert de vechi colinde românești.

 

  • Cadouri de Crăciun

 Moș Crăciun a trecut pe la APAVITAL S.A., și-a umplut sacul cu daruri dulci și a purces cât de iute, pe drumuri pudrate cu nea, către copiii cuminți din Scobâlțeni, Budăi, Podu Iloaiei, Răchiteni, Tg. Frumos, Buznea, Belcești, Horlești, Scopoșeni, Bogdănești, Zaboloteni, Hermeziu, Trifești, Pașcani, Horpaz, Uricani, Iași, Rediu și Valea Lupului. Osteneala moșului a fost răsplătită cu …150 de zâmbete