Activități de responsabilitate socială în 2016
28 decembrie 2016 Responsabilitate socială
 • Ziua Zonelor Umede

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede (2 februarie 2016), Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi a organizat concursul de machete şcolare “Zone Umede pentru viitorul nostru!” adresat elevilor din clasele V-VIII din judeţul Iaşi. APAVITAL S.A.. a primit invitația de a participa la jurizarea concursului, alături de Inspectoratul Școlar Județean, Societatea Ornitologică Română – filiala Iași, Muzeul de Istorie Naturală Iași și Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad.  APAVITAL S.A. a fost principalul “sponsor” al acestei activități, acordând premii în obiecte promoționale atât pentru câștigători cât și pentru  toți ceilalți participanți la acțiune.

 

 • „Biblioteca arborilor” și Povestea apei îmbuteliate, prezentate la Liceul „Petru Poni”

 Vineri, 19 februarie 2016, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în parteneriat cu Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și APAVITAL S.A. au prezentat elevilor Liceului Tehnologic „Petru Poni” din Iași (profil „Resurse naturale și protecția mediului”) stadiul activității de proiectare peisagistică din cadrul proiectului „Biblioteca arborilor”. Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată unei discuții privind protecția mediului, ocazie cu care a fost proiectat filmul educativ The Story of Bottled Water/ Povestea apei îmbuteliate, un documentar care atrage atenția asupra efectelor dăunătoare pentru mediu, și implicit pentru sănătatea populației, a ambalajelor de tip PET. La acțiune au participat 85 de elevi.

 

 • Mărțișoare de la APAVITAL S.A.

 Pe 1 martie, APAVITAL S.A. a păstrat tradiția începută în urmă cu câțiva ani și a împărțit mărțișoare către clienții și angajați. Cei ce au vizitat una din casieriile APAVITAL S.A. din Iași, Pașcani, Tg. Frumos, Podu Iloaiei sau Hârlău au avut plăcuta surpriză de a primi un mic simbol al primăverii. Biroul Relații Publice a împărțit mărțișoare atât în zona de primire a clienților cât și în fața sediului societății, aducând zâmbetul pe buzele ieșenilor încă din prima zi a primăverii. De asemenea, au fost dăruite mărțișoare și salariaților societății.  

 

APAVITAL S.A. a sărbătorit și în acest an Ziua Mondială a Apei alături de ieșeni, printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cuprinzând atât acțiuni de tipul „ziua porților deschise”, pentru vizite la obiective APAVITAL S.A., cât și o serie de concursuri/campanii de informare organizate în parteneriat cu instituții de învățământ din județul Iași. Sâmbătă 19 martie 2016, Palatul Copiilor din Iași a organizat, în parteneriat cu APAVITAL S.A., etapa finală a celei de-a IV-a ediții a Proiectului Național “Apa – izvorul viețíi”, care a cuprins un concurs pe secţiuni (desene, postere, afișe, colaje, fotografii, referate științifice și proiecte), pe mai multe categorii de vârstă (preșcolari, elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal), dar și o vizită la Stația de tratare a apei Chirița. De asemenea, câteva grupe de elevi și preșcolari din Iași au susținut programe artistice și scenete pe tema apei. Misiunea juriului, din care au făcut parte și reprezentanți ai APAVITAL S.A., nu a fost deloc ușoară în contextul în care la concurs au participat 980 de elevi din 29 de județe ale țării (Argeș, Arad, Bacău, Bistrița Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt,  Prahova, Suceava, Sălaj, Timiș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea). După încheierea concursului, copii au făcut o vizită la Staţia de tratare a apei Chiriţa, unde au fost aşteptaţi cu drag şi au primit explicaţii privind modul în care apa brută devine potabilă în drumul ei către robinetele ieşenilor. Marți 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, o echipă de copii de la Palatul Copiilor a realizat o campanie de informare stradală, pe traseul Palatul Copiilor – Piața Unirii – Copou, fiind distribuite trecătorilor baloane și flyere pe tema apei. 

Duminică 20 martie 2016, în sala de lectură a Bibliotecii Județene “Gheorghe Asachi” din Iași s-a desfășurat etapa finală a concursului “Apa în literatură”, competiție destinată elevilor de liceu din județul Iași.

 

 • 600 de elevi au vizitat obiective APAVITAL S.A. din județ în cadrul programului “Școala Altfel”

Peste 600 de elevi au vizitat în săptămâna 18-22 aprilie diverse obiective APAVITAL S.A. din județ, în cadrul programului “Școala Altfel”. Rând pe rând, elevi de la Școala B.P. Hașdeu, Colegiul Mihai Eminescu, Liceul Vasile Alecsandri, Liceul Nicolae Iorga Pașcani, Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, Colegiul Național Costache Negruzzi, Școala Otilia Cazimir, Școala D. Pătrășcanu Tomești, Școala Nicolae Iorga Buhalnița și Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu Neamț au vizitat obiective APAVITAL S.A. cum ar fi Stația de tratare a apei Chirița, laboratorul stației de tratare a apei Chirița, Stația de epurare a municipiului Iași, Stația de epurare a municipiului Pașcani, Stația de epurare a orașului Hârlău și Stația de tratare a apei de la Timișești.

De asemenea, reprezentanții APAVITAL S.A. au participat la alte două acțiuni organizate în instituțiile de învățământ, la Școala Gimnazială Alexandru cel Bun din Iași și la Școala Alexandru Ioan Cuza din orașul Podu Iloaiei, unde s-au derulat o serie de activități școlare pe tema apei 

Prin participarea la aceste acțiuni, APAVITAL S.A. și-a propus să contribuie la conștientizarea tinerei generații în ceea ce privește rolul și importanța apei, protejarea mediului înconjurător și a respectului pentru natură, în concordanță cu deviza sub care se desfășoară “Școala Altfel”: Să știi mai multe, să fii mai bun! 

 

 • Elevi pășcăneni în vizită la Stația de Epurare Ape Uzate a municipiului Pașcani

APAVITAL S.A. și-a deschis larg porțile pentru elevii din instituțiile de învățământ din municipiul Pașcani care și-au manifestat dorința de a vedea modul în care se desfășoară activitatea în domeniul serviciilor de apă și de canalizare. Câteva zeci de elevi, de la Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” și de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga”, însoțiți de cadre didactice, au vizitat Stația de Epurare Ape Uzate a municipiului Pașcani, unde au primit explicații amănunțite, pe înțelesul lor, privind procesul tehnologic prin care apele uzate ajunse în stație sunt curățate și redate mediului înconjurător.

 

 • APAVITAL S.A.​, partener la Zilele Școlii ieșene

 În data de 14 mai 2016, la Liceul Tehnologic de Mecanică și Automatizări „Ştefan Procopiu” din Iaşi s-a desfăşurat Sesiunea Naţională de referate şi comunicări ştiinţifice pentru învăţământul profesional şi tehnic „Ştefan Procopiu”  inclusă în Calendarul Naţional al Sesiunilor de referate şi comunicări, în cadrul manifestării „Zilele Şcolii Ieşene”.  Alături de elevii școlilor ieșene și chiar a unor școli din țară a fost atât APAVITAL S.A., în calitate de partener, cât și reprezentanții unor instituții de seamă cum ar fi Academia de Științe Tehnice din România, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice,  Facultatea de Mecanică, Facultatea de Chimie Industrială, Inspectoratul Școlar Județean. După jurizarea celor 13 proiecte susținute de candidații la secțiunea Resurse naturale şi protecţia mediului, APAVITAL S.A. a premiat cel mai frumos și interesant proiect, ”Nu închideți apa în plastic”. Tema proiectului a țintit încurajarea consumatorilor de a folosi apa potabilă de la robinet și de a nu mai consuma apa îmbuteliată în sticle de plastic (PET-uri) deoarece este nocivă și poluatoare pe când apa de la robinet este mult mai bună, este controlată, este mai ieftină și la îndemâna oricui, nu este poluatoare. De asemenea un alt premiu a fost oferit proiectului “Eco? Logic!”.

 

 • APAVITAL S.A.​ la Crosul Companiilor 

 Pe 7 mai 2016, Iașul a fost gazda celei de-a doua ediții a Crosului Companiilor, cu peste 520 de concurenți înscriși la start, adică dublu în comparație cu ediția anterioară. Concursul s-a desfășurat pe o distanță de 5,6 km, alergându-se 3 ture pe traseul Primărie – Piața Unirii – Școala Gheorghe Asachi – Primărie. La probele individuale am avut trei reprezentanți, fiecare reușind curse bune, cu clasări în partea superioară a clasamentului: un loc 18 din 161 de fete participante la proba feminină, locurile 86 și 90, din 254 de participanți la proba masculină. A urmat proba pe echipe, la care APAVITAL S.A. a avut două reprezentante, ambele la proba masculine: echipa H2O și Aqua. Echipa H2O a reușit să-și păstreze locul II pe care l-a obținut și cu un an înainte, fiind depășită doar de echipa Primăriei Iași, în vreme ce echipa Aqua a reușit să ocupe cea de-a treia treaptă a podiumului, aducând APAVITAL S.A. în situația de a fi singura companie din concurs care a avut doi reprezentanți pe același podium! La probele pe echipe s-au înregistrat 48 de echipe participante, din care 17 au fost la proba masculină. Nu în ultimul rând, remarcabilă și de apreciat prezența susținătorilor APAVITAL S.A., echipați cu însemnele societății, care ne-au făcut cu mult mai vizibilă prezența la această ediție a concursului de alergare destinat firmelor ieșene. 

 

 • Expo Apa 2016

APAVITAL S.A. a participat, în perioada 16-18 mai 2016, la cel mai important eveniment anual din sectorul apei – Forumul Regional al Apei „Dunăre–Europa de Est”, o expoziţie internaţională specializată în domeniul apei, ajunsă la ediţia cu numărul 18. Expoziţia s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, unde au fost amenajate standuri atât ale furnizorilor de specialitate din domeniul apei, unde sunt expuse echipamente şi tehnologii, cât şi ale Comitetelor Teritoriale ale Asociaţiei Române a Apei unde operatorii îşi expun ultimele realizări. APAVITAL S.A. Iaşi, în calitate de membru al Comitetului Teritorial Moldova, a avut sarcina amenajării unui stand propriu, tema de prezentare aleasă în acest an fiind “Grijă de apă, grijă de comunitate”.

 

 • Ziua Mondială a Mediului - Concurs de degustare apă la Stația Chirița

Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, APAVITAL S.A., în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „ Gh. Asachi” din Iași, a desfăşurat în data de 8 iunie 2016, în Staţia de tratare a apei „Chiriţa”, un eveniment  dedicat elevilor, având ca scop principal formarea unor deprinderi şi atitudini referitoare la problemele ecologice şi de protecţie a mediului. Participanţii, elevi ai clasei a XI-a, profil „Resurse naturale și protecția mediului”, de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iași, au beneficiat de un tur ghidat, la care au primit informații despre funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și despre procesul tehnologic de filtrare și tratare a apei de la aducțiune până la darea în consum public. Activitatea a continuat cu desfăşurarea celei de a II-a ediţii a concursului de degustare apă, fiind o oportunitate pentru viitorii specialiști de a se documenta în ceea ce privește opțiunea de a deveni laborant sau tehnician în acest domeniu.

Natura pentru sănătatea ta – stagii de practică în stațiile de epurare și de tratare a apei, 100 de elevi și studenți participanți, activitate în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Gheorghe Asachi” Iași (iunie-iulie 2016)

 

 • Noaptea de Știință

Pe 30 septembrie 2016, APAVITAL S.A. a participat cu un stand și cu autolaboratorul dotat cu echipament video pentru inspecția rețelelor de canalizare la Noaptea de Știință, eveniment organizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, la care au participat câteva mii de elevi.  

 

 • Festivalul Teodorenii 

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi a organizat  în perioada 24-26 noiembrie 2016, cea de-a doua ediţie a Festivalului „Teodorenii”, eveniment în parteneriat cu instituţii reprezentative din domeniul cultural și educațional , printre care și APAVITAL S.A., în calitate de sponsor al evenimentului, oferind materiale promoționale câștigătorilor la diverse concursuri de creație literară sau plastică.

 

 • Vizite la obiective APAVITAL S.A.

În cadrul activităților de practică și de laborator ale unităților de învățământ din Iași, peste 300 de elevi, studenți și cadre didactice, atât români cât și străini, ne-au trecut pragul în stațiile de Tratare Chirița și Epurare Dancu. Participanții, de la diverse specializări - viitori tehnicieni ecologi și farmaciști - și discipline - Chimia Mediului și Alimentului, Știința Securității Muncii, Gestiunea Resurselor de Apă, Ecologie și Protecția Mediului - au vizitat fluxurile tehnologice din stațiile de tratare și epurare APAVITAL S.A. Studenții de la disciplina Gestiunea resurselor de Apă, au aflat riscurile consumului apei îmbuteliate, tarifele sub medie pe care le practică societatea noastră comparativ cu ceilalți operatori apă–canal și cum să protejeze mediul înconjurător și resursele de apă. La Stația de epurare, prezentarea a adunat aplauze din partea UMF-iștilor, care au ajuns la concluzia că au subestimat activitatea societății și că procesul tehnologic prezentat i-au făcut să-și dorească să revină și cu alte ocazii.  În cadrul parteneriatului educațional încheiat cu Colegiul Național Garabet Ibrăileanu, 20 de elevi ai proiectului European SPER – “Strategii inovante pentru a educa elevii privind utilizarea eficientă a resurselor regenerabile”, APAVITAL S.A. a țintit pentru anul 2016 două activități specifice pentru elevi: acumularea de cunoștințe prin vizitarea stației de Epurare și desfășurarea unui concurs cu întrebări din domeniul nostru de activitate și de cultură generală pe tema " Apa - una din cele mai importante resurse ale Terrei". Valul de întrebări nu a întârziat să apară, însă curiozitatea vizitatorilor le-a fost satisfăcută de răspunsurile prompte ale colegilor din statii și personalului specializat din cadrul Laboratorului de Apă Uzată APAVITAL S.A.. La finalul vizitelor, participanții au primit materiale promoționale și informative marca APAVITAL S.A.

 

 • APAVITAL S.A. la Crosul Iasului 

APAVITAL S.Aa participat în calitate de partener al Fundației Sportului Ieșean a Primăriei Municipiului Iaşi, duminică 9 octombrie 2016, la evenimentul intitulat Crosului Iașului “IA ȘI aleargă”.  “Crosul Iașului” este inclus în calendarul de evenimente a “Sărbătorilor Iașului” și a avut ca punct de plecare și sosire platoul din fața Facultății de Chimie, din B-dul Tudor Vladimirescu.  „Crosul Iașului” s-a adresat tuturor ieșenilor, organizatorii introducând în program mai multe curse, astfel încât fiecare să poată participa la cea care corespunde dorințelor și nivelului său de pregătire.
APAVITAL S.A. a oferit sprijin în organizarea şi desfăşurarea curselor endurance incluse în program, respectiv Cursa pasionaţilor de alergare, de 5 km şi Cursa campionilor, de 8,5 km, prin distribuirea apei potabile către participanţi în locuri special amenajate, mai exact la punctul de plecare/sosire, dar și la jumătatea distanței de 8,5 km. 

Prin asocierea cu un eveniment de larg interes pentru ieşeni, APAVITAL S.A. a obţinut astfel o creştere a vizibilităţii şi o deschidere către public, actual şi viitor utilizator al serviciilor din cadrul societăţii. 

 

 • Cadouri de la APAVITAL S.A.

Pe 14 decembrie, APAVITAL S.A. a jucat rolul lui Moș Crăciun pentru circa 150 de copii din Iași, Pașcani, Scobîlțeni, Budăi, Podu Iloaiei, Răchiteni, Izvoarele, Tg. Frumos, Buznea, Belcești, Horlești, Scopoșeni, Bogdănești, Zaboloteni, Hermeziu, Trifești, Hărmăneștii Vechi, Iugani, Moțca, Lunca și Mircești.