ApaVital sărbătorește Ziua Mondială a Apei printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în activități organizate în parteneriat cu alte instituții: vizite în stații de tratare sau la puncte de captare a apei, concursuri de desene și colaje, campanii de informare pe tema apei,
În parteneriat cu ApaVital, Biblioteca Județeană “Gheorghe Asachi” din Iași organizează în această perioadă concursul de desene și colaje „Apele subterane – Faceți vizibil invizibilul”, dedicat Zilei Mondiale a Apei. Concursul se adresează tuturor elevilor și preșcolarilor din întreg județul Iași și se desfășoară pe două secțiuni: ciclul primar (clasele 0-IV) și gimnaziu (clasele V-VIII). Creațiile (desene, colaje) pot fi trimise pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro sau pot fi aduse la sediul bibliotecii până pe 22 martie 2022. Jurizarea lucrărilor va avea loc în perioada 23 – 28 martie 2022, iar lista premianților va fi publicată pe site-ul www.bjiasi.ro pe data de 29 martie. Premiile vor fi asigurate de ApaVital.
De Ziua Mondială a Apei, Palatul Copiilor Iași va derula proiectul interjudețean “Darurile pământului – apa și pădurea”, ajuns la ediția a IX-a, la care ApaVital este partener. Pe 22 martie, copii de la Țibănești vor realiza o campanie de informare stradală, pe tema apei, cu scopul de a conștientiza publicul asupra importanței acesteia în comunitate. De asemenea, un grup de 40 de copii implicați în acest proiect vor efectua în perioada următoare o vizită la stația de tratare a apei Chirița.
Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani, în colaborare cu Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” Pașcani și ApaVital marchează evenimentul de astăzi printr-o vizită la punctul de captare a apei de la Răchiteni. Participă elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Mihail Sadoveanu Pașcani, prezentările fiind asigurate de reprezentanții Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani și ApaVital.
Alături de Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Iași, ApaVital derulează de Ziua Mondială a Apei o campanie de conștientizare prin distribuirea de flyere cu conținut informativ-educativ pe tema apelor subterane. De asemenea, copii vor urmări un clip pe tema apei și vor afla informații importante despre apă.
Activități asemănătoare vor fi derulate în această săptămână și la Grădinița Euro-Ed, unde 40 de copii din grupele mari vor participa la o prezentare de informații utile cu privire la apă, vor afla despre comportamente responsabile și li se va explica necesitatea economisirii apei potabile.
De asemenea, de Ziua Mondială a Apei, Asociația ACVO derulează mai multe activități de responsabilitate socială în instituții de învățământ din județul Iași, respectiv la Școala profesională de industrie alimentară Țibana și la Școala Gimnazială Prisăcani. Copii prezenți la activități vor urmări un clip pe tema apei, vor purta discuții despre apă, economisire și protejarea acesteia, vor primi dulciuri și cărți educative despre apă.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an pe 22 martie și are ca scop concentrarea atenției asupra importanței apei. Tema din acest an, „apele subterane/freatice”, atrage atenția asupra resursei de apă ascunse care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă. Sub titlul „Apele subterane – Faceți vizibil invizibilul”, campania din acest an explică rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice. Mesajul general al campaniei este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.
Ziua Mondială a Apei este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite, început în 1993, care sărbătorește apa și crește gradul de conștientizare a celor 2 miliarde de oameni care trăiesc în prezent fără acces la apă potabilă. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a inspira acțiunile Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6: apă și canalizare pentru toți, până în 2030.