Recomandări pentru populatie. Reguli generale de utilizare a apei în cursul unei inundații
14 septembrie 2024 Întreruperi de apă

• Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;

 • În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;

• În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;

• Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;

 • Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți. SFATURI PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ, PENTRU A EVITA ÎMBOLNĂVIREA:

• Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;

• Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;

• Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;

 • Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;

 • Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;

• Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;

 • Păstraţi alimentele în recipiente închise.