120 de utilizatori au fost depistați cu consum clandestin după ce au rupt sigiliul contorului de apă potabilă
12 aprilie 2022 Media

Doar în ultimul an, 120 de utilizatori din județul Iași au fost depistați cu sigiliile rupte la contorul de apă potabilă, motiv pentru care au fost considerați utilizatori clandestini, sumele imputate pentru recuperarea pagubelor create fiind de peste 102.000 lei. Cele mai multe probleme s-au înregistrat în Zona Metropolitană Iași. APAVITAL S.A. a recuperat pe cale amiabilă prejudiciile create prin aceste consumuri clandestine.

Menționăm că sigiliile montate pe contori sunt de tip anti-efracție și sunt utilizate pentru asigurarea securității împotriva accesului neautorizat, oferind dovezi documentate, ce constituie probatoriu legal,  pentru situațiile de acces neautorizat la contorul de apă potabilă. Sigiliile montate pe contori poartă un număr unic și sunt realizate din materiale solide, care nu pot fi distruse decât în urma unor acțiuni conștiente, ce afectează integritatea acestora.  

Cele mai multe cazuri de rupere a sigiliilor la utilizatori s-au înregistrat în următoarele situații:

- utilizatorii au demontat temporar contorul din instalaţie sau au montat contorul invers, ca urmare a producerii unor salturi de consumuri, cauzate de pierderi interioare (deficiențe nedepistate la timp pe instalația interioară, robinete uitate deschise sau crăpate din cauza înghețului, apă folosită în exces pentru construcții, irigații, umplerea piscinelor etc.)

- sigiliile au fost rupte de către instalatorii particulari angajaţi de către utilizatori pentru efectuarea unor operațiuni pe instalațiile interioare, ocazionate de diverse necesități. APAVITAL S.A. atrage atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ruperea unui sigiliu la contorul de apă este considerată furt din sistemul public de alimentare cu apă, faptă ce constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și care se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, cu potențiale consecințe penale, APAVITAL S.A. face un apel către utilizatori să dea dovadă de grijă la manevrarea componentelor instalațiilor de apă din proximitatea contorului, sau să îi supravegheze pe cei ce efectuează astfel de lucrări, pentru a evita ruperea sigiliilor și a nu ajunge în situația nedorită de a fi depistați consumatori clandestini.

Biroul de Presă ApaVital