Activități de responsabilitate socială în 2015
29 decembrie 2015 Responsabilitate socială
  • Mărțișorul APAVITAL S.A.

Păstrând tradiţia ultimilor ani, APAVITAL S.A. a împărţit în primele zile ale acestei luni mărţişoare confecţionate special şi personalizate cu însemnele societăţii. Cele 600 de mărţişoare au fost dăruite atât angajaţilor APAVITAL S.A. cât şi clienţilor, prin intermediul Biroului Relaţii Publice,  a celor cinci casierii aflate în municipiul Iaşi – Copou, Cerna, Octav Băncilă, Tătăraşi şi CUG, a casieriilor din Pașcani și Tg. Frumos.

 

  • Ziua Mondială a Apei – 22 martie

„Apa este sănătate. Mâinile curate îţi pot salva viaţa!” este principalul mesaj lansat de APAVITAL S.A. cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei. Câteva mii de ieşeni, inclusiv din diverse localităţi ale judeţului, au participat la mai multe evenimente care au avut drept numitor comun importanţa apei și ceea ce avem de făcut pentru a o proteja.

 

Apa în comunitate

Sărbătoarea apei a debutat pe 21 martie cu un concurs interliceal organizat de APAVITAL S.A. şi de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi, la care au participat zece echipe formate din câte trei elevi de la licee reprezentative din Iaşi şi Paşcani, participanții fiind provocaţi să răspundă la diverse întrebări pe tema apei.

Premiile pentru ocupanţii primelor locuri au fost în bani şi au fost acordate de APAVITAL S.A., fondul total de premiere ridicându-se la 2250 lei. Au mai participat elevi de la Colegiul Naţional, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” şi Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”. Toţi participanţii au fost premiaţi de APAVITAL S.A. cu obiecte promoţional

 

Apa – izvorul vieții

În paralel cu concursul interliceal, peste 30 de copii de la Palatul Copiilor, reprezentanţi au instituţiilor de învăţământ din Iaşi, Ţibăneşti sau Răducăneni, traversau oraşul împărţind flyere şi baloane personalizate pe tema Zilei Mondiale a Apei. Traseul ales a avut ca punct de plecare Palatul Copiilor, continuând cu strada Lăpuşneanu - Piaţa Unirii – B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii. După ce i-au informat pe ieşeni cu privire la importanţa apei şi necesitatea protejării ei, copii au făcut o vizită la Staţia de tratare a apei Chiriţa, unde au fost aşteptaţi cu drag şi au primit explicaţii privind modul în care apa brută devine potabilă în drumul ei către robinetul ieşenilor. Acţiunea organizată împreună cu Palatul Copiilor face parte din proiectul “Apa – izvorul vieții”, aflat la cea de-a treia ediţie, care a  mai cuprins şi un concurs pe secţiuni (desene, postere, afișe, colaje, fotografii şi referate), pe mai multe categorii de vârstă, la care APAVITAL S.A. a asigurat jurizarea şi premierea. Numărul total al copiilor participanţi la acest proiect regional a fost de circa 1200, înregistrându-se participări din Iaşi, Botoşani, Argeş, Buzău, Constanţa, Neamţ, Olt, Suceava, Vaslui şi Baia Mare.

 

Un univers într-o picătură

Un alt eveniment organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Apei s-a derulat în cadrul proiectului “Un univers într-o picătură”, organizat în parteneriat cu Prowater G&C Distribution Iași. Copiii de la Şcoala Gimnazială nr. 4 “Ionel Teodoreanu” Iaşi, Şcoala Gimnazială Poieni (clasele pregătitoare) şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 12 Iaşi (grupa mare), au vizitat Staţia de tratare a apei Chiriţa, unde au fost aşteptaţi cu baloane, şepcuţe şi brăţări albastre. Au urmat mai multe activităţi ce s-au desfăşurat la Ateneul Tătăraşi (construirea unui filtru de apă din materiale naturale - nisip, pietriş, cărbune, vizionarea unor filmuleţe pe tema apei, un program artistic susţinut de cei mici). La finalul acţiunii, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a concursului de desene organizat cu acest prilej, copii fiind premiaţi de APAVITAL S.A. şi de organizatori. 

Tot pe 22 martie, Staţia de tratare a apei Chiriţa a mai primit şi vizita Organizaţiei “Cercetaşii României”, ramura “Lupişori”, aparţinând Centrului Local „Sfântul Anton” din Iaşi. Micii cercetași au putut astfel să se familiarizeze cu circuitul tehnic al apei potabile, de la captare până la robinet.

 

  • Apă fără plastic

Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită şi la Palas Iaşi, unde Asociaţia „Mai bine” - cea care implementeză proiectul Apă fără plastic, unde APAVITAL S.A. este partener – a organizat atelierul ”Carafa ta de apă”, ieşenii fiind invitaţi să fie creativi şi să picteze carafe din sticlă pentru apa de la robinet. De asemenea, laboratorul mobil al APAVITAL S.A. a fost prezent timp de câteva ore la Palas Iaşi, unde câteva sute de ieşeni au putut testa gratuit probe de apă aduse de acasă.

 

  • Școala altfel

APAVITAL S.A. și-a deschis din nou porțile pentru instituțiile de învățământ ieșene care au dorit să viziteze Stația de tratare a apei Chirița, în cadrul acțiunilor organizate în săptămâna “Școala altfel”. Au fost curioși să afle cum este produsă apa potabilă câteva sute de elevi sau preșcolari de la Școala Otilia Cazimir, Colegiul “Gheorghe Asachi”, Colegiul Național, Colegiul Tehnic “Ioan Ștefănescu” și Grădinița cu Program Prelungit nr. 21, toate din Iași. Bucuroși de oaspeți, Biroul Sănătate și Securitate în Muncă, Biroul Relații Publice și personalul Stației de tratare Chirița i-au cu primit cu drag pe cei tineri, le-au arătat fluxul parcurs de apa provenită din sursa Prut până a ajunge limpede și bună la robinetele ieșenilor și le-au dăruit baloane, picături Avi, magneți, cărți de colorat, brățări și pliante.

 

  • Știu și aplic

Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iași a găzduit pe 7 aprilie 2015 etapa judeţeană a concursului de securitate şi sănătate în muncă "Ştiu şi aplic". Au participat echipe de câte 2 elevi de la 28 de licee din județul Iași (18 licee tehnologice și 10 colegii sau licee teoretice), alături de 24 de profesori coordonatori. Concursul judeţean „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii” se organizează pentru a șaptea oară în judeţul Iaşi, în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate şi sănătate în muncă, şi pentru a treia oară la nivel naţional, în colaborare cu specialiştii din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi – Facultatea de Construcţii de Maşini și Management Industrial.

 

  • Biblioteca arborilor

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și APAVITAL S.A. Iași au demarat un nou proiect: „Biblioteca arborilor”, care are ca scop identificarea speciilor de floră din Parcul dendrologic din Copou, aflat în custodia APAVITAL S.A. La sfârșitul lunii mai, studenți de la Facultatea de Horticultură, coordonați de dr. Tatiana Sandu, șef lucrări și dr. ing. Roxana Mihaela Anghel, au început activitatea de identificare și etichetare, urmând ca pe arbori să fie montate plăcuțe cu denumirea științifică și populară a respectivelor specii. Proiectul vizează cunoașterea diversităţii taxonomice şi ecologice, cât și monitorizarea și conservarea unor plante aflate în categorii speciale de vulnerabilitate.

 

  • Ziua Mondială a Mediului

 Pe 5 iunie 2015, APAVITAL S.A. a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului înconjurător împreună cu un grup de elevi ai Liceului Tehnologic Petru Poni și reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași. S-a organizat un concurs de degustat apă, copii cvând de degustat cinci probe de apă, printre care se afla şi apa produsă în stația de tratare Chirița. 9 din cei 21 de copii au decis că apa cea mai bună din cele degustate este apa tratată în stația de la Chirița, motivând că gustul apei le-a plăcut mai mult.

La final copiii au primit premii constând în produse promoționale şi diplome cu titulatura de „Expert (hidro) somelier”. Pe lângă participarea la concurs, copii au vizitat şi stația Chirița, o oportunitate pentru viitorii specialiști, primind din partea colegilor noștri explicații despre procesul tehnologic de fabricație a apei.

 

  • Europa păsărilor și a arborilor

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și APAVITAL S.A. Iași au marcat Ziua Europei (9 mai) și Ziua Păsărilor și a Arborilor (10 mai), printr-o activitate care a avut loc în parcul dendrologic din Copou, aflat în custodia APAVITAL S.A. Astfel, pe 11 mai 2015, sub genericul „Europa păsărilor și a arborilor”, dr. Tatiana Sandu, șef lucrări și dr. ing. Roxana Mihaela Anghel, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, alături de specialiștii de la Agenția de Protecție a Mediului din Iași, au descris speciile existente și au explicat semnificația și însemnătatea unui parc dendrologic. Beneficiarii acestei activități au fost elevii de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași care, în urma acestei „expediții”, își vor exprima impresiile sub forma unor eseuri cu tema „De la arbore spre carte”, îndrumați de prof. învățător Bogdan Sebastian Lisnic. „Europa păsărilor și a arborilor” s-a desfășurat în cadrul proiectului Intersecții al Bibliotecii Județene Iași, care valorifică suprapunerea dintre literatură și diferitele ramuri ale științei.

 

  • Donații APAVITAL S.A.

APAVITAL S.A. a adus un strop de bucurie la Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari, printr-o acțiune în cadrul căreia au fost donate câteva televizoare, ceva mai vechi, dar în perfectă stare de funcționare. Pe lângă donația făcută de APAVITAL S.A. (un televizor Panasonic), consemnăm și cele două televizoare donate de domnul Alexandru Sălceanu, membru al Consiliului de Administrație al APAVITAL S.A., un Telefunken și un Philips.

 

  • Caravana Apă la sate

APAVITAL S.A. a derulat în perioada august – septembrie 2015 o campanie de responsabilitate socială, intitulată Caravana „Apă la sate”, în cadrul căreia un autolaborator pentru analiza apei potabile s-a deplasat în trei localități din județul Iași pentru a efectua teste gratuite la probe de apă din fântâni. La această campanie au participat specialiști în domeniul chimiei și biologiei din cadrul APAVITAL S.A. Prima acțiune, desfășurată în localitatea Horlești, comuna Rediu, a înregistrat un succes peste așteptări, dovadă fiind cele 60 de probe de apă aduse de localnici pentru analiză. Au urmat acțiunile din comuna Mironeasa și din localitatea Chilișoaia, comuna Dumești, unde au fost de asemenea prelevate numeroase probe de apă din fântâni. În total, au fost analizate 127 de probă de apă din fântâni, în peste 70 de cazuri reieșind că apa nu este potabilă (46 de depășiri ale limitei maxime admise la nitrați, 5 depășiri la amoniu și 22 de depășiri la nitriți). Cât priveşte rezultatul examenului microscopic efectuat, la mai mult de jumătate din fântânile analizate, adică la 88 de fântâni, apa nu este corespunzătoare, fiind remarcată în special prezența flagelatelor și a ciliatelor mobile. Concluziile rezultate în urma realizării acestor analize au fost transmise locuitorilor care au solicitat analiza probelor de apă prin intermediul unor scrisori, aceștia fiind anunțați că apa are sau nu are caracter potabil, prin comparație cu parametrii stabiliți de Legea 458/2002, republicată – Calitatea Apei Potabile. Pentru sănătatea lor și a familiilor lor, APAVITAL S.A. a recomandat tuturor branșarea la rețeaua publică de alimentare cu apă, prin care se furnizează apă potabilă controlată atât de operatorul de servicii cât și de Autoritatea de Sănătate Publică a județului Iași. 

Caravana “Apă la sate” este o campanie APAVITAL S.A. pentru conștienzarea populației din mediul rural asupra pericolelor la care se expune prin consumul potențial al unei ape nesigure, cum este cea din fântâni. Campania a fost realizată cu sprijinul primăriilor din localitățile menționate, Direcției de Sănătate Publică și ARSACIS.

 

  • Cișmele noi pentru ieșeni

 Pentru a descuraja consumul de apă îmbuteliată în PET, echipa proiectului Apă fără plastic a achiziționat 10 cișmele stradale noi ce vor fi instalate în diferite zone ale Iașului, prin colaborarea cu APAVITAL S.A. și Primăria Municipiului Iași. Cișmelele au fost conectate la rețeaua publică de distribuire a apei, acolo unde instalația permite, astfel: în Centru, în fața cinematografului Victoria și în fața Teatrului Național; în Copou, pe trotuarul din fața Universității și în Parcul Copou; în cartierul Tătărași, pe esplanada Oancea; în Alexandru cel Bun în Parcul Minerva; pe bulevardul Socola în stația de autobuz de la Liceul de Chimie; în Podu Roș în spatele chioșcului de ziare; la Rond Tg. Cucu în stația de autobuz Golia. Prin acest demers echipa proiectului Apă fără plastic urmărește să încurajeze ieșenii să consume apă din rețeaua publică, mai puțin costisitoare și poluantă decât cea ambalată în PET.  Apă fără plastic este implementat la Iași de Asociația Mai Bine în parteneriat cu APAVITAL S.A., Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Wiron în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul are ca scop informarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța reducerii consumului de apă îmbuteliată în PET-uri, generatoare de deșeuri și de risipă.Proiectul Apă fără plastic este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.470,83 de Euro.

 

  • Festivalul Teodorenii

 Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi a organizat, în perioada 25-27 noiembrie 2015, prima ediție a Festivalului „Teodorenii”, eveniment la care au participat profesionişti din domeniul cultural și educațional, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor. Pe parcursul celor trei zile de festival au avut loc dezbateri, spectacole de teatru, concursuri de creație plastică și literară pentru elevi, întâlniri ale scriitorilor invitați cu liceeni, expoziții tematice, prima ediție a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen, ateliere profesionale în domeniul biblioteconomiei și un maraton epigramistic. Aceste manifestări au adus în faţa publicului universitari, scriitori, bibliotecari, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali. APAVITAL S.A. a participat în calitate de sponsor la această primă ediție a Festivalului “Teodorenii”. De asemenea, diverse obiecte promoționale purtând marca APAVITAL S.A. au constituit părți importante și apreciate ale premiilor oferite câștigătorilor la diverse concursuri de creație literară sau plastică. Prezența APAVITAL S.A. în rândul sponsorilor Festivalului Teodorenii a adus practic un plus de valoare, ridicând calitatea acestui important eveniment cultural din viața orașului.

Succesul festivalul este demonstrat și de numărul mare al participanților, 2250 de persoane, din toate categoriile de vârstă, participând activ la manifestările culturale organizate.

 

  • Cadouri de la APAVITAL S.A.

 Timp de două zile, APAVITAL S.A. a adus un strop de bucurie, în prag de sărbători, unor familii cu probleme de natură financiară din județul Iași, dăruind 50 de pachete cu dulciuri catre copii și bătrâni din localitățile Pașcani, Podu Iloaiei, Budăi, Scobâlțeni, Tg. Frumos, Buznea și Răchiteni. De asemenea, APAVITAL S.A. a dăruit pachete cu dulciuri tuturor copiilor de la Centrul pentru copii supradotați proveniți din familii vulnerabile din mediul rural, de la Bucium.