Acțiuni de responsabilitate socială în 2014
29 decembrie 2014 Responsabilitate socială
 • Mărțișorul APAVITAL S.A.

Păstrând tradiţia ultimilor ani,  a împărţit în primele zile ale acestei luni mărţişoare confecţionate special şi personalizate cu însemnele societăţii. Cele 500 de mărţişoare au fost dăruite atât angajaţilor APAVITAL S.A. cât şi clienţilor, prin intermediul Biroului Relaţii Publice şi a celor cinci casierii aflate în municipiul Iaşi – Copou, Cerna, Octav Băncilă, Tătăraşi şi CUG.

 

 • Apa – izvorul vieții – proiect județean de educație ecologică, în parteneriat cu palatul Copiilor Iași

APAVITAL S.A. a sărbătorit ziua de 22 martie, Ziua Mondială a Apei, alături de copii de la Palatul Copiilor din Iaşi, în cadrul proiectului judeţean de educaţie ecologică „Apa – izvorul vieţii”, ediţia a II-a. Aproximativ 30 de copii echipaţi cu pieptăraşe de culoare albastră, personalizate cu însemnele APAVITAL S.A. şi ale Palatului Copiilor, au colindat străzile din centrul oraşului, împărţind flyere special realizate pentru această sărbătoare, după care au efectuat o vizită la Staţia de tratare a apei Chiriţa, acolo unde au primit explicaţii despre cum funcţionează staţia, au primit premii constând în obiecte promoţionale APAVITAL S.A. şi au mâncat pizza. Anterior acestei zile, mai exact pe 20 martie, o comisie formată din reprezentanţi APAVITAL S.A. şi ai Palatului Copiilor au realizat jurizarea lucrărilor participante la concursul de desene „Apa în ochi de copil”, la care au participat cu lucrări peste două sute de elevi.  

 

 • Apa, esenţa vieţii

 În data de 19 aprilie, APAVITAL S.A. a fost invitată să facă parte dintr-un juriu la Colegiul Ioan C. Ştefănescu, care a organizat un concurs şcolar judeţean intitulat „Apa, esenţa vieţii”.  Acest eveniment a fost dedicat Zilei Mondiale a Apei. Concursul se află la ediţia a V-a şi au participat elevii claselor a IX-a din cadrul colegiilor tehnice.

 

 • Ziua Mondială a Apei – concurs de desene la Colegiul Național Garabet Ibrăileanu

În data de 26 martie a.c., APAVITAL S.A., în colaborare cu reprezentanţii Eptisa România şi copii de ciclu primar de la Colegiul Naţional Garabet Ibrăileanu, au sărbătorit Ziua Mondială a Apei printr-o acţiune care s-a desfăşurat la liceu. Copiilor li s-a prezentat un material despre importanţa apei potabile şi apa uzată. La finalul prezentării copii au făcut câte un desen având ca subiect apa potabilă sau apa uzată. Cele mai frumoase desene au fost premiate.

 

 • Apa, esenţa vieţii -  parteneriat cu Grădinița cu Program prelungit nr 21

 În luna aprilie, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 21 din Iaşi a fost gazda unei acţiuni de responsabilitate socială organizată de APAVITAL S.A., dedicată copiilor preşcolari, scopul fiind acela de a dezvolta spiritul de răspundere pentru mediul înconjurător, pentru limitarea poluării solului şi a apei. Copiilor li s-a prezentat un material în PowerPoint, cu drumul parcurs de mascota societăţii, picătura de apă Avi. A urmat apoi o întrecere de desene între grupele  „Spiriduşii” şi „Fluturaşii”, fiecare grupă încercând să o coloreze pe Avi cât mai frumos posibil. Toţi au fost premiaţi de APAVITAL S.A. cu dulciuri, pentru efortul depus. Cele mai frumoase desene ale copiilor au fost expuse la afişierul grădiniţei iar unul din ele, pe un format A0, a ajuns la APAVITAL S.A. 

 

 • Apă fără plastic - proiect de informare și sensibilizare a publicului larg cu privire la beneficiile consumului de apă de la robinet

 Campania “Apă fără plastic”, derulată de APAVITAL S.A., a devenit recent subiect de discuţii şi de analiză în cadrul proiectului FII Practic, organizat de Facultatea de Informatică Iaşi şi de Asociaţia Studenţilor Informaticieni Ieşeni. Unul dintre exerciţiile principale derulate în cadrul training-ului a fost realizarea a câte unui afiş dedicat acestei campanii, ocazie cu care studenţii au cercetat subiectul, au conştientizat problemele aduse de PET-uri şi au putut afla care sunt beneficiile folosirii apei de la robinet. Proiectul a fost primit cu entuziasm de studenţi, care şi-au arătat disponibilitatea de a deveni ambasadori ai campaniei. Afişele realizate în cadrul acestei acţiuni vor fi postate pe site-ul apafaraplastic.ro, cele mai bune creaţii fiind deja premiate de APAVITAL S.A. cu produse promoţionale având însemnele societăţii.

 

 • „Ştiu şi aplic”

În perioada 7-11 aprilie, în cadrul programului „Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun”, la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Iaşi s-a organizat concursul naţional „Ştiu şi aplic” ediţia a II-a, etapa judeţeană. Tema concursului a fost:  Securitatea şi sănătatea în muncă, care se deprind de pe băncile şcolii. La concurs au participat elevii din învăţământul preuniversitar, clasele IX-XII.

 

 •  Ziua Mondială a Mediului – parteneriat cu Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi

APAVITAL S.A. a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului împreună cu copii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 14, având ca parteneri pe reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi Iaşi, Centrul Europe Direct şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, care s-au implicat  în organizarea şi promovarea unui concurs de valorificare a deşeurilor şi transformarea acestora în obiecte utile. Sub genericul „Use Your Waste” (Folosiţi Deşeurile), concursul i-a provocat pe elevi să-şi folosească creativitatea şi să găsească o utilitate ambalajelor aparent nefolositoare.

     
 • Ştiu şi aplic -  parteneriat  cu Colegiul tehnic Gh. Asachi din Iaşi

 În perioada 16-18 mai, la Iaşi a avut loc etapa naţională a concursului “Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii”. Concursul este înscris în Calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale şi a fost organizat de Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi. Au participat echipaje formate din elevi din liceu, clasele IX-XII, din 25 de judeţe. APAVITAL S.A. a fost din nou un partener de nădejde la acest eveniment, sprijinind organizatorii cu echipamente individuale de protecţie şi oferind premii pentru elevii declaraţi câştigători.

 

 • Facturile APAVITAL S.A. se pot plăti şi online – comunicat de presă

Plecând de la premisa că gradul de percepţie al utilizatorului asupra serviciilor APAVITAL S.A. este construit şi prin contactul direct ce se realizează în cadrul proceselor de distribuţie şi încasare a facturilor, APAVITAL S.A. a multiplicat permanent posibilităţile de plată a facturilor emise pentru serviciile de apă şi canalizare. Clienţii noştri pot realiza acum plăţi prin automate bancare, prin intermediul POS-urilor de la casieriile proprii, prin internet banking sau debit direct, on-line de pe pagina web sau prin operatori privaţi, specializaţi în colectarea sumelor prin puncte fixe. În acest mod, se elimină potenţialele aglomerări de la casieriiile societăţii şi se asigură un parcurs birocratic cât mai scurt, mai rapid şi nu în ultimul rând, cât mai plăcut.

 

 • Zilele Școlii ieșene – parteneriat cu Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași în cadrul Concursului Național de referate și comunicări științifice pentru învățământul profesional și tehnic

APAVITAL S.A. a participat în calitate de partener - alături de Academia de Ştiinţe Tehnice-Secţia de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Şcoala Europeană, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Municipiul Iaşi, Fundaţia Salvaţi Copii - filiala Iaşi, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului - la Concursul Naţional de referate şi comunicări ştiinţifice pentru învăţământul profesional şi tehnic „Ştefan Procopiu”, din cadrul manifestării „Zilele Şcolii Ieşene”. Concursul a fost organizat de Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi, în data de 31 mai 2014, fiind inclus în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic. Printre participanţi au fost elevii de la: Liceul Tehologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi, Colegiul Tehnic „Ioan Ştefănescu” Iaşi, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi, Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iaşi.

 

 • Expo Apa – participare cu stand, afişe, pliante şi materiale pomoţionale

În perioada 16-18 iunie, APAVITAL S.A. a participat la cea de-a 16-a ediție a expoziției specializate Expo Apa, din cadrul Forumului Regional al Apei Dunărea – Europa de Est, organizat de Asociația Română a Apei la Palatul Parlamentului din București. An de an, profesioniştii apei au ocazia de a-și face cunoscute atât realizările de peste an cât şi perspectivele de dezvoltare a societăţilor pe care le reprezintă, află soluții inovative de ultimă oră, pentru cele mai diverse domenii profesionale din sectorul alimentării cu apă și de canalizare-epurare. În cei 1600 mp de expoziție și 85 de standuri de firme, vizitatorii au regăsit o gamă largă de soluții specifice, de la cele mai mai diverse tipuri de servicii la noi sisteme informatice profesionale pentru creșterea eficienției culegerii, monitorizării și prelucrării a numeroase tipuri de date.
APAVITAL S.A. a avut şi la această ediție a Expo Apa un stand expozițional extrem de apreciat de vizitatori şi de reprezentanţii companiilor participante. Standul, care a promovat  proiectul ”Apă fără Plastic”, ce relevă importanţa consumului apei potabile din sistemele de alimentare cu apă publice, de la robinetul clientului, în detrimentul celei îmbuteliate la PET, generatoare de deşeuri, a atras numeroşi vizitatori care au ţinut să aibă o amintire cu mascota APAVITAL S.A.,  Avi, alături de care s-au fotografiat.
În cadrul expoziţiei, participanții au mai putut lua parte și la alte evenimente consacrate: Conferința Tehnico-Științifică, pe tema Performanța în serviciile de apă și canalizare, Seminarul International Water Association – Young Water Proffesionals, Seminarul POS Mediu 2014 – 2020, Seminarul Reforma în sectorul apei.

 

 • Forumul Economic Transfrontalier al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (Bălți, R.Moldova) - participare cu stand, afişe, pliante şi materiale pomoţionale

APAVITAL S.A. a participat în zilele de 25 şi 26 iunie 2014, cu standul expoziţional “Apă fără plastic”, la Forumul Economic Transfrontalier al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care s-a desfășurat în oraşul Bălţi, Republica Moldova. Forumul Economic Transfrontalier, aflat la ediţia a II-a, reprezintă o manifestare concretă a misiunii asumate de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, prin care se urmărește dezvoltarea relațiilor economice transfrontaliere la granița de est a Uniunii Europene și care facilitează relaționarea mai multor categorii de public-țintă care joacă - sau doresc să joace - un rol transfrontalier. Au participat peste 400 de oameni de afaceri şi reprezentanți ai autorităților publice locale şi centrale din România, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Polonia, Italia şi spațiul CSI.

 

 •  Apă fără plastic pentru ieşeni

 Pe 5 august 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea oficială a proiectului „Apă fără plastic”, derulat de Asociaţia „Mai Bine”, la care APAVITAL S.A. participă în calitate de partener alături de Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi şi Wiron. Proiectul „Apă fără plastic” se va derula în perioada august 2014 – ianuarie 2016 şi beneficiază de finanţare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Scopul proiectului este informarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța reducerii consumului de apă îmbuteliată în PET-uri, generatoare de deșeuri și risipă.

 

 • Noaptea Cercetătorilor - participare cu stand și autolaboratoare

 Vineri 26 septembrie 2014, grădina Pallas Mall. Este ediţia din 2014 a Nopţii Cercetătorilor şi câteva sute de elevi, profesori şi părinţi urmează să descopere fascinanta lume a ştiinţei. Printre participanţii la evenimentul organizat de Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi  se numără şi APAVITAL S.A., cu două autolaboratoare, cel pentru prelevarea probelor de apă potabilă şi cel dotat cu echipament video pentru inspecţia reţelelor de canalizare. Imediat după ora 17.00, micii curioşi iau cu asalt zona şi avem astfel ocazia de a arăta cat de importantă şi de necesară este monitorizarea calităţii apei potabile produse şi distribuită de APAVITAL S.A., care sunt avantajele utilizării apei de la robinet, care sunt dezavantajele consumului apei îmbuteliate în sticle de plastic (PET-uri). Un interes deosebit l-am remarcat şi în ceea ce priveşte calitatea surselor de apă, a conţinutul de nitraţi din apă, a modului în care sunt monitorizate sursele de apă folosite de APAVITAL S.A. pentru producerea apei potabile.

 

 • Vizită primari din Republica Moldova

10 primari din raioanele Ungheni, Nisiporeni și Călărași (R.Moldova) au efectuat miercuri 8 octombrie 2014 o vizită la APAVITAL S.A. Iași, fiind interesați de de experiența societății ieșene în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. În cadrul vizitei, cei 10 reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale menționate au participat la o prezentare a activității APAVITAL S.A., care a avut loc în Sala Albastră de la sediul societății, după care au efectuat vizite de lucru la Stația de tratare a apei Chirița și la Stația de epurare a municipiului.

 

 • Schimb de experiență

Pe 27 octombrie, o delegație a Asociației Întreprinderilor de Alimentare cu Apă și Canalizări din Republica Moldova a efectuat o vizită la APAVITAL S.A., pentru un schimb de experiență. După o prezentare a societății noastre, care a avut loc în Sala Albastră, au urmat vizite în birourile de la sediul central, în Stația de tratare a apei de la Chirița, respectiv în Stația de epurare a municipiului Iași.  Cei aproximativ 30 de membri ai delegației din Republica Moldova s-au arătat încântați de cele văzute și au transmis o scrisoare de mulțumire.

 

 • Sărbătoarea pensionarilor – asigurare suport grafic și obiecte promoționale

În semn de recunoștință pentru activitatea pe care au desfășurat-o în cadrul societății, conducerea APAVITAL S.A. a organizat “Ziua pensionarilor”, unde fiecare dintre cei 26 de proaspeți pensionari a primit cadouri și diplome de excelență în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.

 

 • Petrecerea copiilor

La sfârșit de an, Sindicatul APAVITAL S.A. a oganizat o petrecere pentru copii angajaților, la care au participat aproximativ 90 de prichindei.  Petrecerea a fost organizată de o firmă specializată în acest tip de evenimente. Timp de aproximativ trei ore, copii au putut participat la diverse acţiuni interactive - personaje animaţie, spectacol de magie, face-painting, baloane modelate, ateliere de creaţie, jocuri de puzzle uriaş. La sfârșitul petrecerii, fiecare copil a primit cadouri de la Moș Crăciun.

 

 • Sărbătorile de iarnă la APAVITAL S.A.

Ca în fiecare an, APAVITAL S.A. a primit colindători. Un ansamblu foloric din Maramureș, venit la Iași pentru a participa la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă, ne-a oferit un spectacol de muzică și dans. În preajmă sărbătorilor de Crăciun, APAVITAL S.A. a adus bucurie pe chipul bătrânilor de la Unitățile Medico-Sociale din comunele Bivolari și Răducăneni, dăruindu-le pachete cu dulciuri. ​

 

 • Porţi deschise viitorilor specialişti - vizite la staţiile de tratare şi de epurare a apei

- vizite ale elevilor sau studenților la stațiile de tratare sau la stația de epurare