ApaVital montează 60.000 de module de comunicație pentru citirea de la distanță a contoarelor din Iași și din zona metropolitană
01 noiembrie 2022 Media

De luni 31 octombrie 2022, ApaVital a demarat un amplu proiect de montare a unor module de comunicație radio pentru contoare de apă, în cadrul căruia, pe parcursul a 3 ani de zile, vor fi instalate circa 60.000 de module radio, de tip LoRa, care vor asigura transmiterea la distanță a datelor despre contor. Valoarea investiției este de aproximativ 30 de milioane de lei, la care se adaugă TVA.

În cadrul acestor operațiuni, vor fi montate/înlocuite module de comunicație radio pe contoarele utilizatorilor, costurile fiind suportate integral de APAVITAL S.A.. Așadar echipele de lucrători din teren nu au voie să perceapă nicio sumă de bani pentru aceste lucrări.

Serviciul va fi prestat de către VESTRA INDUSTRY S.R.L, în colaborare cu SMART ECO PLUS S.R.L, în numele și pentru APAVITAL S.A., în baza unui contract de prestări servicii. Echipele de lucrători ale prestatorilor vor prezenta utilizatorilor, la cerere, o adeverință emisă de APAVITAL S.A., pentru a se legitima. Rugăm utilizatorii care vor fi contactați de reprezentanții firmelor menționate să faciliteze accesul la contoarele de branșament și să confirme prin semnătură documentele care atestă efectuarea corespunzătoare a lucrărilor.

Modulele radio cu protocol de comunicație LoRa vor fi montate pe toate contoarele aflate în Zona Metropolitană Iași a APAVITAL S.A. (respectiv Unitățile Administrativ Teritoriale Iași, Lețcani, Ciurea, Bârnova, Tomești, Holboca, Aroneanu, Valea Lupului, Rediu, Miroslava, Popricani). Totodată, noile dispozitive vor înlocui modulele de tip Cyble, acolo unde acestea au fost montate.

Prin montarea modulelor radio de tip LoRa, se va elimina necesitatea deplasării și prezenței fizice în teren a salariaților cu atribuții de colectare a datelor de la contoare în vederea facturării consumurilor, va crește acuratețea consumurilor facturate utilizatorilor prin eliminarea erorilor umane și va exista posibilitatea identificării în timp util a unor evenimente ce pot fi semnalate de respectivele module, respectiv contor blocat, pierderi de apă, contor inversat etc..

Noile module radio vor transmite informații despre contor, cum ar fi indexul de consum, direct în baza de date APAVITAL S.A. După montarea noilor module, utilizatorii nu vor mai trebui să transmită citirea contorului, urmând să se factureze consumul în baza datelor primite de la modulul radio.