Un nou pas către începerea alimentării cu apă a unor localități din Republica Moldova
10 noiembrie 2022 Media

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Iași, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna TÁNCZOS, și Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, domnul Andrei SPÎNU, au semnat Protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte, semnat la 20 mai 2021, la Chișinău. Documentul semnat modifică unele prevederi ale Acordului, în partea ce ține de amplasarea unor apeducte în localitățile selectate. Prin amendamentele propuse se urmărește excluderea nominalizării zonelor de subtraversare a apeductelor pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către Părți.

Reamintim că România și Republica Moldova au încheiat în data de 20 mai 2021, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte. Astfel, s-a creat cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România). “Le mulțumesc colegilor de la Consiliul Județean, domnului Președinte, conducerii ApaVital pentru că este un exemplu dat pentru orice alt domeniu, pentru orice altă companie care se situează cu activitatea zilnică în zona de graniță”, a spus Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS. ”România este partenerul nostru de suflet în tot ce se întâmplă și în mod special în criza prin care trecem. Astăzi am semnat pentru ca să treacă apa Prutul, recent și energia electrică a trecut Prutul, nemaivorbind de proiectele de infrastructură, podul care se va construi la Ungheni, vine și lemnul, gazul, și toate aceste lucruri mă fac să fiu optimist că în perioada următoare această relație va crește. Noi vom face în următoarele săptămâni tot posibilul ca acest protocol și acordul să fie ratificat în regim de urgență ca la 1 decembrie apa de la ApaVital să ajungă și pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat domnul Andrei Spînu, Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

APAVITAL S.A. intenționează ca la finalizarea proiectului să poată asigura apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde pentru aproximativ 120.000-150.000 de locuitori ai Republicii Moldova. În perspectiva următorilor ani, după începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație în jur de 250.000 de persoane.

După semnarea acordului, domnul Barna TÁNCZOS a efectuat o vizită la ApaVital, unde s-au purtat discuții asupra principalelor proiecte aflate în implementare și obiectivele de investiții pe care ApaVital le are incluse în strategia sa de dezvoltare.