ApaVital montează module de comunicație pentru citirea de la distanță a contoarelor
14 iunie 2023 Media

ApaVital a demarat la sfârșitul anului 2022 un amplu proiect de montare a unor module de comunicație radio pentru contoare de apă, în cadrul căruia, pe parcursul a 3 ani de zile, vor fi instalate circa 60.000 de module radio, de tip LoRa, care vor asigura transmiterea la distanță a datelor despre contor. Valoarea investiției este de aproximativ 30 de milioane de lei, la care se adaugă TVA,. 
Serviciul este prestat de către VESTRA INDUSTRY S.R.L, în colaborare cu SMART ECO PLUS S.R.L, în numele și pentru APAVITAL S.A., în baza unui contract de prestări servicii. Echipele de lucrători ale prestatorilor prezintă utilizatorilor, la cerere, o adeverință emisă de APAVITAL S.A., pentru a se legitima. Rugăm utilizatorii care vor fi contactați de reprezentanții firmelor menționate să faciliteze accesul la contoarele de branșament și să confirme prin semnătură documentele care atestă efectuarea corespunzătoare a lucrărilor. Utilizatorii care nu vor fi găsiți la domiciliu la data programată pentru montaj vor fi contactați din nou, ulterior, pentru stabilirea datei la care acesta va fi efectuat. Montarea noilor module nu implică niciun cost suplimentar pentru utilizatori, investiția fiind realizată din fonduri proprii ale APAVITAL S.A.
Modulele radio cu protocol de comunicație LoRa vor fi montate pe contoare aflate în Zona Metropolitană Iași a APAVITAL S.A., respectiv în Unitățile Administrativ Teritoriale Iași, Lețcani, Ciurea, Bârnova, Tomești, Holboca, Aroneanu, Valea Lupului, Rediu, Miroslava, Popricani. Noile dispozitive vor înlocui și modulele de tip Cyble, acolo unde acestea au fost montate.
Prin montarea modulelor radio de tip LoRa, se va elimina necesitatea deplasării și prezenței fizice în teren a salariaților cu atribuții de colectare a datelor de la contoare în vederea facturării consumurilor, va crește acuratețea consumurilor facturate utilizatorilor și va exista posibilitatea identificării în timp util a unor evenimente ce pot fi semnalate de respectivele module. Noile module radio vor transmite informații despre contor, respectiv indexul contorului, direct în baza de date APAVITAL S.A.
Având în vedere faptul că proiectul se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, utilizatorii cărora li s-a montat sau urmează să li se monteze modulul radio cu protocol de comunicaţie LoRa pe contorul de branşament pot transmite în continuare, ca şi până acum, indexul contorului. La emiterea facturii, APAVITAL S.A. va utiliza indexul transmis de modulul radio, iar în cazul în care, dintr-o eroare informatică, indexul nu ajunge în baza noastră de date, va fi utilizat indexul transmis de utilizator la numărul de telefon 0232 969, urmând indicațiile robotului telefonic, sau indexul transmis în contul de client, creat pe site-ul www.apavital.ro. În cazul în care nu regăsim în baza de date indexul transmis de modulul radio LoRa şi nici un index transmis de către utilizator, conform clauzelor contractuale, indexul va fi unul de tip estimat.
Menționăm faptul că, pentru o bună vizibilitate la citirea indexului în urma montării noilor dispozitive, utilizatorii trebuie să se poziționeze lângă baza căminului de branșament, perpendicular pe montajul din cămin. Indexul poate fi citit și cu ajutorul unui smartphone, prin realizarea unei fotografii, utilizând funcția zoom a aparatului de fotografiat.
Ulterior implementării proiectului, APAVITAL S.A va anunţa utilizatorii, printr-un comunicat de presă, faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului contorului.
Mulțumim pentru înțelegere și colaborare!