Având în vedere apariția recentă în spațiul public a unor informații privind presupuse probleme de calitate a apei potabile distribuite prin intermediul rețelelor publice, APAVITAL S.A. vine cu următoarele precizări:
Apa potabilă distribuită utilizatorilor de către APAVITAL S.A. este o apă sigură, de calitate, fiind verificată permanent atât de Laboratorul Apă Potabilă din cadrul societății, cât și de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi și de Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi, prin monitorizările de audit realizate periodic. Datele privind calitatea apei potabile furnizate de APAVITAL S.A. sunt publice și sunt disponibile pe site-ul APAVITAL, la adresa https://www.apavital.ro/calitatea-apei.
ApaVital realizează periodic lucrări de intervenții la rețele de apă, pentru remedierea avariilor apărute. La reluarea furnizării, există posibilitatea ca apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate. În astfel de situații, robinetul trebuie lăsat deschis timp de câteva zeci de secunde, pentru ca apa să revină la caracteristicile normale de potabilitate. Apa cu turbiditate la care ne referim este cea de pe rețeaua interioară, întrucât APAVITAL S.A. realizează spălarea conductelor, la finalizarea intervențiilor. Dacă astfel de situații persistă, utilizatorii pot suna la APAVITAL S.A., la numărul de telefon 0232.969, iar o echipă de lucru specializată se va deplasa în zonă pentru a verifica și a soluționa eventualele probleme sesizate.
Apa potabilă provine din surse naturale şi nu este pură, asemenea apei distilate. O eventuală modificare a valorilor parametrilor de calitate ai apei potabile față de cele înregistrate în mod curent nu induce însă lipsa caracterului de potabilitate al apei. În plus, prezența clorului rezidual liber în apă asigură protecția permanentă împotriva transmiterii oricărei boli hidrice.
De altfel, Ordonanța nr. 7 din 18 ianuarie 2023, privind calitatea apei destinate consumului uman, ce reprezintă transpunerea în legislaţia românească a directivei europene Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman, nu prevede o limită admisă pentru turbiditatea (tulbureala) apei. Totodată, prezenţa sărurilor solubile de calciu si magneziu în apa potabilă este acceptată de asemenea de Ordonanța nr. 7 din 18 ianuarie 2023, În aceste condiții, în procesul tehnologic de potabilizare a apei nu se impun intervenţii de reducere a durității totale a acesteia, aceasta nefiind dăunătoare sănătăţii.
Sărurile de calciu şi magneziu din apa potabilă, care dau duritatea acesteia, se pot depune și pot forma pe instalaţiile/echipamentele prin care trece apa o crustă cu efecte nedorite. Pentru evitarea acestora, consumatorul poate opta pentru utilizarea unor produse sau echipamente autorizate de filtrare/dedurizare a apei. Filtrele acestor echipamente sunt produse consumabile, care trebuie înlocuite permanent, întrucât rețin aceste săruri de calciu și magneziu din apa potabilă. Sărurile menționate sunt benefice organismului, aducând aport de calciu şi magneziu, necesar acestuia. De asemenea, sărurile conferă apei un gust plăcut, precum cel al apei minerale.
După preluarea din râu sau izvor, apa este supusă unor procese de tratare adecvate, adaptate caracteristicilor fiecărei surse de apă. Astfel, apa captată de la sursele de apă subterane sau de la cele de suprafaţă este supusă unor procese complexe de purificare în staţiile de potabilizare a apei, iar apoi este transportată prin magistrale în localități, pompată și stocată în rezervoare și este distribuită utilizatorilor prin rețelele publice.
Pentru transparenţa informaţiilor privind calitatea apei, APAVITAL S.A. a pus la dispoziţia utilizatorilor, prin intermediul paginii www.apavital.ro o aplicaţie interactivă, care împarte municipiul Iaşi în 14 sectoare aferente marilor cartiere iar judetul în 15 zone arondate fiecare unei surse de alimentare, din care, printr-un simplu click, se poate accesa un extras dintr-un buletin de analiză, actualizat lunar. Extrasul cuprinde parametrii fizico-chimici consideraţi cei mai importanţi în definirea calităţii apei, menţionând aici: duritatea totală dată de sărurile de calciu şi magneziu, turbiditatea, nitriţi, clor rezidual sau temperatură.
Tehnologiile de tratare simplă sau avansate administrate de APAVITAL S.A. asigură tehnologii compatibile cu orice stație de tratare a apei din spațiul Comunității Europene, iar apa potabilă produsă în vederea distribuției la consumatori respectă legislația națională și Directiva Europeană Apa Potabilă.
APAVITAL S.A. asigură utilizatorii că apa potabilă pe care o furnizează este sigură și controlată permanent!