ApaVital și Asociația ACVO au sărbătorit Ziua Mondială a Apei
22 martie 2021 Media

De Ziua Mondială a Apei am fost prezenți la Școala Primară EuroEd, unde circa 140 de copii au putut urmări, pe rând, pe parcursul a două ore, cu respectarea regulilor de distanțare socială, o prezentare a autolaboratorului ApaVital dotat cu echipament video pentru inspecția rețelelor de canalizare. Copii au putut afla cât de important este să folosească cu responsabilitate rețeaua de canalizare, pentru a nu determina blocaje ale acesteia. Separat, 40 de copii de la Grădinița EuroEd au urmărit videoclipul pe tema apei realizat de Asociația ACVO cu ocazia acestei sărbători, au aflat informații noi și interesante despre apă, au fost răsplătiți cu cărți de colorat pe tema apei și alte materiale promoționale cu însemnele ApaVital.

Zilele trecute, Școala Profesională Mogoșești a derulat o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Apei, în parteneriat cu ApaVital și autoritățile locale. Sub deviza “Pentru sănătatea ta și a mediului, implică-te, arată că-ți pasă!”, copiii s-au implicat în Proiectul de dezvoltare comunitară “Școala pentru comunitate/Comuna Mogoșești – casa mea”, care a avut ca scop formarea unor atitudini și comportamente pozitive față de mediul înconjurător.  

De Ziua Mondială a Apei, Asociația ACVO a organizat activități de vizionare a videoclipului pe tema apei la școli din localitățile Belcești și Șipote, iar în zilele următoare vor avea loc activități asemănătoare la școli din localitățile Victoria, Țigănași și Osoi.  

Tot astăzi, Biblioteca Județeană “Gheorghe Asachi” a lansat concursul “Ce înseamnă apa pentru tine?”, organizat în parteneriat cu ApaVital, dedicat Zilei Mondiale a Apei. Concursul se adresează tuturor elevilor din întreg județul Iași și se desfășoară pe două secțiuni, după cum urmează:

- Clasele primare: Concurs de desene și colaje, la care pot trimite lucrări elevii din clasele 0-IV. Participanții vor avea de realizat un desen sau o compoziție prin tehnica colajului. Se preferă folosirea materialelor reciclabile.

- Gimnaziu: Concurs de eseuri adresat elevilor din clasele V-VIII. Participanții vor elabora un eseu de 300 de cuvinte pe tema dată.

Creațiile (desene, colaje și eseuri) pot fi trimise pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro sau pot fi aduse la sediul bibliotecii până la data de 5 aprilie 2021.

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte anual în data de 22 martie, decizia instituirii acestei sărbători fiind luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.  Ziua Mondială a Apei sărbătoreşte apa şi creşte gradul de conştientizare privitor la cele 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă şi are în vedere luarea unor măsuri pentru a soluţiona criza globală a apei. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este sprijinirea realizării Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030. Tema campaniei anului 2021 este ,,Preţuirea apei" şi generează un dialog public global pe reţelele sociale despre modul în care oamenii ştiu să aprecieze corect apa şi multiplele ei utilităţi. Scopul este crearea unei înţelegeri mai cuprinzătoare a modului în care apa este apreciată de oameni diferiţi în contexte diferite, astfel încât să putem proteja această resursă preţioasă pentru toată lumea. Rolul apei în gospodării, şcoli, locuri de muncă şi unităţi de îngrijire a sănătăţii este esenţial. În plus, serviciile ASI - apă, salubritate şi igienă - adaugă, de asemenea, valoare sub forma unei mai bune sănătăţi, în special în contextul pandemiei COVID-19.