Localităţile Voinești şi Gârbești au sisteme de canalizare noi şi moderne cu ajutorul fondurilor europene
19 decembrie 2023 Media

Primul contract de lucrări din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020” s-a finalizat cu succes, în timpul şi bugetul alocat. Lucrările fac parte din Lotul 1 al contractului IS CL‑10 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași – axa 8: Voinești-Gârbești, prin care s-au înfiinţat sisteme noi de canalizare în localitățile Voineşti (UAT Voineşti) şi Gârbeşti (UAT Țibana).

 

Cu sprijinul fondurilor europene, s-au construit 15 km de reţea de canalizare, 9 staţii de pompare a apelor menajere şi s-au realizat peste 800 de racorduri de canalizare, pentru o populaţie de peste 2.400 de locuitori din localitatea Voineşti. Pe conductele de canalizare s-au construit peste 480 de cămine de vizitare şi intersecţie, de liniştire, de decantare şi de rupere de pantă, cu alcătuire conform standardelor. Staţiile de pompare funcţionează complet automatizat şi au fost dotate cu un sistem care se auto-curăţă şi se auto – goleşte, în mod automat, fără a fi nevoie de intervenţia operatorului uman.

 

În Gârbeşti, s-a înfiinţat o reţea nouă de canalizare cu o lungime de aproximativ 5 km, s-au construit 3 staţii de pompare a apelor uzate şi s-au realizat 330 de racorduri de canalizare, pentru o populaţie de 1.000 de locuitori. Pe conductele de canalizare s-au realizat 160 de cămine de vizitare şi intersecţie, de liniştire, de decantare şi de rupere de pantă, cu alcătuire conform standardelor, iar staţiile de pompare sunt complet automatizate.

 

Înainte de începerea lucrărilor, localităţile Voineşti (UAT Voineşti) şi Gârbeşti (UAT Ţibana), nu erau conectate la un sistem de canalizare şi nici la vreo staţie de epurare a apelor uzate. În prezent, beneficiază de sisteme moderne, adaptate nevoilor, actuale şi viitoare, ale ambelor comunităţi.

 

Lucrările de modernizare a infrastructurii de apă uzată din cele două localităţi au fost realizate de către asocierea dintre S.C. DAROCONSTRUCT S.R.L. (Lider de Asociere) şi GEPROCON S.A. Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor a fost de 27.790.492,50 lei, fără TVA. Perioada de execuție a fost de 20 de luni, lucrările realizându-se la timp şi în bugetul alocat.

 

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020” are o valoare de peste 504 milioane EUR (fără TVA) şi este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată, prin credit BERD, de către APAVITAL S.A.

 

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

 

Contact: ing. Răzvan Manolache, Responsabil cu furnizarea informaţiilor publice | Tel./Fax: 0232 215 410 | Email: contact@apavital.ro | Adresa: str. Mihai Costăchescu, nr. 6, Iași.