Acțiuni de responsabilitate socială în 2013
30 decembrie 2013 Responsabilitate socială
 • Program de educaţie ecologică la grădiniţă

În perioada 28 ianuarie - 10 februarie 2013, copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 21 din Iaşi au desfăşurat proiectul tematic “APA” din cadrul programului organizatoric “Cum este, a fost şi va fi aici pe pamânt?” Copii de la cele două grupe au vizionat povestea picăturii de apă „AVI”, realizată la APAVITAL S.A., după care l-au desenat pe „AVI”.

 

 • Apa – izvorul vieţii

În perioada 1-22 martie, APAVITAL S.A. Iaşi, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiiilor Iaşi a derulat un amplu proiect educaţional intitulat „Apa – izvorul vieţii”. Proiectul s-a adresat elevilor din şcoli, grupuri şcolare şi licee din Iaşi, care iubesc şi ocrotesc natura şi care au dorit să se implice în acţiunile de educaţie şi conştientizare a populaţiei asupra consumului de apă potabilă şi de protejare a mediului înconjurător. Pe parcursul proiectului, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

“Apa în ochi de copil”: concurs de desene, afişe, colaje, proiecte şi eseuri. Jurizarea a fost realizată de APAVITAL S.A. în perioada 20-21 martie 2013. S-au acordat premiile I, II, III şi menţiune pentru fiecare din cele trei grupe de vârstă participante, respectiv clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII. Au fost acordate peste 60 de premii.

,,Apa curată, sănătate garantată”: Apa pentru populaţie - răspunsuri la provocările urbane şi rurale. Prezentarea unor materiale informative cu privire la importanţa apei pentru întreaga planetă - filme tematice, prezentări Power Point. Acţiuni de igienizare a cursurilor de apă pe raza localităţilor unde se află şcolile implicate în proiect. Au participat circa 1200 de elevi de la şcolile „Ştefan Bârsănescu”, „Elena Cuza” şi „Ion Simionescu” din Iaşi, „D.D. Pătrăşcanu” Tomeşti, „Dr. Brânzei” Jigoreni, Şcoala cu clasele I-IV Glodenii Gândului, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Ţibana, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Ţibăneşti, Palatul Copiilor – Filialele Răducăneni şi Ţibăneşti.

 

 • Ziua Mondială a Apei

 Pe 22 martie, APAVITAL S.A. a sărbătorit Ziua Mondială a Apei alături de copiii de la mai multe instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi. Circa 30 de tineri reprezentanţi ai şcolilor şi liceelor implicate au ţinut să ducă la bun sfârşit toate activităţile incluse în proiectul educaţional „Apa – izvorul vieţii”, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiilor din Iaşi. Echipaţi cu pieptăraşe de culoare albastră, personalizate cu însemnele APAVITAL S.A. şi ale Palatului Copiilor, cu mascota Avi pe piept şi mesajul „Apa – izvorul vieţii”, copii au împărţit ieşenilor câteva sute de flyere şi pliante în care se sublinia cât de important este să economisim apa potabilă şi cum putem realiza acest lucru. A urmat o vizită la Staţia de tratare a apei de la Chiriţa.

 

 • Concurs de desene la Şcoala Petru Poni

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, APAVITAL S.A. şi Eptisa România au organizat o acţiune la Şcoala Gimnazială „Petru Poni”, la care au participat clasele din ciclul primar. A fost prezentat un material în PowerPoint dedicat acestei zile, intitulat „Lecţii despre apă”. Prezentarea a fost interactivă, copii fiind premiaţi instant când ofereau un răspuns corect. Finalul acţiunii s-a concretizat printr-un concurs de desene, cele mai frumoase, având ca temă importanţa apei, fiind premiate.

 

 • Şcoala altfel

Pe 1 aprilie, în cadrul acţiunilor „Şcoala altfel”, APAVITAL S.A. a fost prezentă la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 10 din Iaşi pentru a prezenta copiilor de la grupele mici, mari şi pregătitoare informaţii utile despre importanţa apei potabile în comunitate. Copii au aflat aventurile picăturii de apă, AVI, iar la final au primit baloane şi alte materiale promoţionale cu însemnele APAVITAL S.A.

La rândul lor, copii ne-au răsplătit cu prezentarea unor desene pe tema apei, au recitat poezii şi ne-au încântat cu prezentarea unui dans tematic: „picăturile de suc contra picăturilor de apă”.

 

 • Întâlnirea comisiilor ARA

În perioada 14-15 martie, la sediul APAVITAL S.A. s-au desfăşurat mai multe manifestări ale structurilor profesionale ale Asociaţiei Române a Apei, respectiv întruniri ale Comisiei Managementul Proiectelor de Investiţii, ale Comisiei IT&C şi a Comitetului Teritorial Moldova. BRP a distribuit mape de presă şi diverse obiecte promoţionale.

 

 • POS MEDIU II

Consiliul Judeţean şi APAVITAL S.A. Iaşi au organizat o conferinţă de presă comună în cadrul căreia au anunţat demararea procedurilor pentru implementarea unui nou proiect de investiţii în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, POS MEDIU, etapa a II-a. Au fost distribuite mape de presă la participanţi.

 

 • Conferinţa Internaţională de Securitate şi Sănătate în Muncă

 APAVITAL S.A. a participat la Prima Conferinţă Internaţională pentru Securitatea şi Sănătatea în Muncă – secţiunea Importanţa Igienei Ocupaţionale în Asigurarea unui Mediu de Muncă Sănătos, desfăşurată la Iaşi la sfârşitul lunii mai 2013.

 

 • APAVITAL S.A.​, partener la Sesiunea Naţională de referate şi comunicări ştiinţifice

 În data de 25 mai 2013, la Liceul tehnologic „Ştefan Procopiu” din Iaşi s-a desfăşurat Sesiunea Naţională de referate şi comunicări ştiinţifice pentru învăţământul profesional şi tehnic „Ştefan Procopiu”,  inclusă în Calendarul Naţional al Sesiunilor de referate şi comunicări, care a făcut parte din cadrul manifestărilor „Zilele Şcolii Ieşene”. Tema susţinută a fost Resurse naturale şi protecţia mediului. La această acţiune au participat elevii liceului, care au prezentat 13 lucrări. APAVITAL S.A. a participat la acest proiect în calitate de partener, oferind premianţilor premii speciale pentru cele mai bune proiecte care tratează o problemă de mediu din Iaşi. Premiile au constat în obiecte promoţionale cu însemnele APAVITAL S.A.

 

 • Săptămâna Naţională a Voluntariatului

 În perioada 13-19 mai 2013 a avut loc evenimentul „Săptămâna Naţională a Voluntariatului”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi şi Consilul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, Şcoala „Alecu Russo” şi Asociaţia Nevăzătorilor Filiala Iaşi. Cadrele didactice şi un grup de copii au efectuat o vizită la Staţia de epurare a apei.

 

 • Deschiderea oficială a lucrărilor la rețeaua de canalizare din Tomești

 Pe 19 iunie 2013, în comun a Tomeşti s -a oficia t în cadru festiv demararea lucrărilor de execuţie din cadrul Contractului de Lucrări nr. 14 „Extinderea sistemului de canalizare în zona limitrofă oraşului Iaşi – partea I”. Contractul face parte din proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Iaşi”, proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu , care are ca obiectiv general îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Iaşi.

 

 • Expo Apa 2013

 În perioada 10-12 iunie 2013, la Palatul Parlamentului din Bucureşti s-a des fășurat, în organizarea Asociaţiei Române a Apei, cel mai important eveniment anual din sectorul apei - EXPO APA 2013 - aflat la ediţia aniversară cu numărul XV. APAVITAL S.A. Iaşi, în calitate de membru al Comitetului Teritorial Moldova, a avut sarcina amenajării unui stand propriu, unde, pe lângă cartea de vizită şi prezentarea panourilor cu cele mai importante proiecte de investiţii derulate în ultimul an, a fost lansat şi conceptul “Apă fără plastic”, menit să conştientizeze cetăţenii că un consum al apei din sistemele centralizate reprezintă, pe lângă siguranţă alimentară, un mijloc de consum economic (mai ieftin de 425 ori) precum şi o modalitate de protejare a ambientului de invazia de pet-uri

 

 • Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind pe băncile şcolii

În perioada 7-9 iunie, APAVITAL S.A. a participat în calitate de partener - alături de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Iaşi - la organizarea concursului national “Ştiu şi aplic” – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind pe băncile şcolii, ediţia I, 2013. La concurs au participat 23 de județe cu câte două sau trei echipe fiecare (67 de echipe înscrise în total). Concursul a cuprins 3 probe - din care primele două au fost eliminatorii - la care au participat atât licee teoretice cât și licee tehnice. La finalul concursului au fost acordate diplome de către Inspectoratul Școlar Județean Iași și premii din partea sponsorilor, printre care s-a numărat şi APAVITAL S.A.

APAVITAL S.A. a primit diplomă de excelenţă în semn de recunoaștere și apreciere pentru susținerea valorilor educației elevilor în domeniul securității și sănătății în muncă și pentru implicarea în organizarea acestui concurs național.

 

 • Ziua Internaţională a Copiilor

APAVITAL S.A. și Eptisa au sărbătorit ziua de 1 iunie 2013 împreună cu un grup de copii de la Colegiul “Costache Negruzzi” din Iaşi. Copii au vizitat Staţia de tratare a apei potabile Chiriţa și au primit explicaţii din partea specialiştilor APAVITAL S.A. referitor la procesul de tratare al apei, de la intrarea în staţie până la faza finală, când apa ajunge limpede şi cristalină la robinetul consumatorului. După vizita din Staţia Chiriţa, copii au vizitat şi laboratorul de apă potabilă din Staţia Şorogari, apoi reprezentantul Eptisa a prezentat copiilor un material în PowerPoint intitulat „Apa darul pamântului”. În timpul prezentării au avut loc discuţii interactive iar la final s-a organizat un concurs de eseuri, unde copii au utilizat cuvinte- cheie specifice pentru realizarea eseurilor, din materialul prezentat. Cele mai frumoase lucrări au fost premiate.

 

 • Inaugurare lucrări de modernizare Bazine Şorogari

 Pe 2 august 2013, în prezenţa oficialităţilor oraşului, APAVITAL S.A. a consemnat finalizarea oficială a lucrărilor de execuţie din cadrul CL 2 - “Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în oraşul Iaşi” (Bazine Șorogari)”.

 

 • Inaugurarea lucrărilor de canalizare în zona limitrofă oraşului Iaşi

Pe 12 iulie 2013, în comuna Bârnova au fost inaugurate în cadru festiv lucrările de execuţie din cadrul Contractului de Lucrări nr. 15 „Extinderea sistemului de canalizare în zona limitrofă oraşului Iaşi - partea a-II-a”.

 

 • Inaugurarea modernizarilor sistemelor de apă şi canalizare în Tg. Frumos şi Podu Iloaiei

În prezenţa reprezentanţilor APAVITAL S.A. şi a oficialităţilor Consiliului Judeţean Iaşi, oraşele Podu Iloaiei şi Tg. Frumos au găzduit, pe 10 iulie 2013, deschiderea oficială a lucrărilor de modernizare a sistemelor de apă şi canalizare. Prima festivitate a avut loc la Primăria Târgu Frumos, acolo unde s-a oficiat demararea lucrărilor de execuţie din cadrul Contractului de Lucrări nr. 11 „Modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în Târgu Frumos”.

A urmat întâlnirea de la Primăria Podu Iloaiei, acolo unde s-a oficiat în cadru festiv demararea lucrărilor de execuţie din cadrul Contractului de Lucrări nr. 13 „Modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în Podu Iloaiei”.

 

 • Let’s do it APAVITAL S.A.!

Pe 28 septembrie 2013, câteva zeci de voluntari din rândul lucrătorilor APAVITAL S.A. au participat la o acţiune de igienizare a malurilor lacului Chiriţa, desfaşurată în cadrul campaniei Let’s Do It Romania, “Curăţenie în toată ţara, într-o singură zi!”. Timp de aproape două ore, voluntarii APAVITAL S.A. au parcurs ambele maluri ale lacului Chiriţa, adunând sute de pet-uri, hârtie, pungi de plastic, alte deşeuri, inclusiv cele provenite din construcţii, abandonate în apropierea luciului apei. APAVITAL S.A. a răspuns astfel cu entuziasm invitaţiei organizatorilor Let’s Do It Romania de a se alătura campaniei de curăţenie, asigurând pentru voluntarii săi atât transportul cât şi echipamentul de lucru (mănuşi şi saci menajeri).

 

 • Delegaţie internaţională în vizită la Staţia de Epurare Dancu

Un grup format din 18 cadre didactice din Polonia, Turcia, Spania, Estonia şi România au vizitat în octombrie Staţia de Epurare Dancu. Vizita a făcut parte dintr-un amplu program de colaborare între instituţii de învăţământ din România şi ţările mai sus amintite, în cadrul căruia, printre altele, sunt prevăzute şi vizite la diverse obiective importante care deservesc comunităţi cu un număr mai mare de 5.000 de locuitori. S-a parcurs întregul flux tehnologic de epurare a apei şi de utilizare a nămolului, modul cum se foloseşte biogazul rezultat în urma fermentării nămolului, modul de tratare şi depozitare a nămolului rezultat în urma fermentării acestuia în metantancuri.

  

 •  Concursul de fotografie “Apa dă viaţă Iaşului”, ediţia a III-a

 În perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2013, APAVITAL S.Aa organizat cea de-a III-a ediţie a concursului de fotografie „Apa dă viaţă Iaşului!”. Au participat un număr de 34 concurenţi, care au trimis 72 de fotografii pe tema apei în comunitatea locală. Toate fotografiile au fost postate pe site-ul www.apavital.ro, într-o secţiune special creată, alături de regulamentul de participare la concurs. Premiile au fost acordate miercuri 23 octombrie 2013, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la sediul APAVITAL S.A.

 

 • Comitet de monitorizare POS Mediu 

APAVITAL S.A. a organizat al XIII-lea comitet de monitorizare privind stadiul Programului Sectorial Mediu, la care au participat Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, Benoit Nadler - Desk Officer DG REGIO Comisia Europeană şi Ciprian Ghioc - Director General AM POS Mediu.

 

 • Vizită de studiu la APAVITAL S.A. Iaşi

 În luna noiembrie, o delegaţie a Comunităţii Practicienilor din sectorul de apă şi sanitaţie din Republica Moldova a efectuat o vizită de studiu în România, printre companiile vizitate numărându-se şi APAVITAL S.A. Iaşi. Programul vizitei, care a avut ca temă aprovizionarea cu apă a satelor mici, a cuprins întâlniri pentru discuţii privind serviciul de aprovizionare cu apă prestat de APAVITAL S.A. Iași şi modalitatea de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare a satelor mici ( cadrul instituţional, cadrul juridic, roluri şi responsabilităţi, organizare, finanţe/sistem de tarifare ), vizite la sediul APAVITAL S.A. şi la Staţia de tratare a apei Chiriţa, precum şi o vizită a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în comunele Prisăcani – Victoria.

 

 • Oaspeţi străini în vizită la obiective APAVITAL S.A.

În perioada 10-14 decembrie 2013, la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi s-a desfăşurat Simpozionul Internaţional „Metode active şi interactive de predare”. Simpozionul a fost organizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Iaşi, în cadrul proiectului multilateral Comenius: Water –Every Drop Counts”. Una dintre acţiunile organizate a fost o vizită de documentare la staţia de tratare a apei Chiriţa respectiv la staţia de epurare. Astfel, în data de 10 decembrie, APAVITAL S.A. a primit circa 30 oaspeţi din diverse ţări participante la simpozion, cum ar fi Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria, Croaţia şi România. Pe 12 decembrie, participanţii la simpozion au efectuat şi o vizită la drenurile şi staţia de tratare de la Timişeşti.

 

 • Moş Crăciun a poposit la Şcoala din Ruşi, comuna Belceşti

 În decembrie, APAVITAL S.A. l-a dus pe Moş Crăciun în vizită la copii de la Şcoala Gimnazială din Ruşi, comuna Belceşti. Aici, 45 de elevi din clasele I-IV cu o situaţie materială precară (părinţi fără loc de muncă sau plecaţi în străinătate) i-au scris scrisori lui Moş Crăciun, în care i-au povestit despre problemele lor şi l-au rugat să nu-i uite. APAVITAL S.A. a încercat să le aducă acestor copii o rază de bucurie în preajma sărbătorilor. I-a vizitat şi le-a adus dulciuri. De asemenea, în urma unui apel făcut către angajaţii APAVITAL S.A., s-au fost strânse câteva sute de cărţi pentru copii, care au fost donate bibliotecii de Şcoala Gimnazială Ruşi.